Introvert

af GoMentor

Sidst opdateret 13.10.2021

Reviewer Troels Sletved

Introversjon er et begrep som ofte blir misforstått. Å være introvert er vanligvis stereotyp som å være sjenert og sosialt vanskelig. Imidlertid har selve begrepet en ganske mer innviklet betydning enn de fleste av oss forstår. Den mest grunnleggende forklaringen på en introvert person er noen som får energien sin fra tidsbruk i ensomhet og mister energi mens de er rundt andre mennesker. Oftere enn før har det ingenting å gjøre med å ha angst assosiert med sosiale interaksjoner eller å være rundt mennesker. En introvert person er ganske enkelt designet for å fungere bedre når du er alene.

Hva er den introverte vs. ekstroverte personlighet?

På begynnelsen av 1900-tallet populariserte psykolog Carl Jung disse to personlighetene; introvert og extrovert. Her er den grunnleggende definisjonen av de to:

Introvert:

Du kan se på en introvert person som en sjenert person, men det er en misoppfatning. Mens noen introverte kan være sjenerte, foretrekker de ganske enkelt sitt eget selskap fremfor å være rundt mennesker. Mange introverte kan snakke med folk om nødvendig, men hvis det ikke er noe å gjøre på en lørdagskveld, kan de være lettet fremfor å bli opprørt.

En introvert kan være mer reflekterende over sine handlinger og kanskje mer involvert i kunsten enn de fleste utadvendte mennesker er. Fordi de foretrekker å være alene, trives ikke noen introverte godt i samfunnet, men det avhenger av alt.

Ekstrovert:

Som du kanskje har antatt, er den ekstroverte personligheten en som er snakkesalig. De er vanligvis optimistene som vil klare å få venner av folk flest. Oppførselen deres er ganske selvsikker, noe som gjør det lettere for dem å få det de vil ha. De liker også selskap av andre mennesker. De kan føle at behovene deres ikke blir oppfylt når de er alene. En ekstrovert person er også den som trives i et gruppeprosjekt.

Kan man være både extrovert og introvert?

Du kan tro at dette ikke er en veldig nyansert måte å se verden på. Noen mennesker, vel, faktisk de fleste, har tendenser til begge deler. Man kan glede seg over selskap med mennesker, men har tider der de kanskje vil være alene. Andre er reflekterende, men kan komme seg ut og ha det bra med venner. Carl Jung mente at ingen virkelig er en full introvert eller ekstrovert, men i stedet er konseptet et spekter.

Ambivert:

En ambivert er en som faller midt i skalaen. Oppførselen deres lander et sted i midten. En ambivert kan glede seg over selskap av mennesker, men en ekstrem mengde kan gjøre dem engstelige. De kan være reflekterende, men ikke så mye de gikk seg vill i tankene. Det er også mennesker som lander et sted mellom de tre. Noen kan for det meste holde for seg selv, men innimellom glede seg over selskapet.


Kan du tilpasse deg for å være mer ekstrovert eller introvert?

Du lurer kanskje på om en ekstrovert person kan bli mer introvert, og omvendt. Det kommer an på. De som er mer moderat på skalaen, kan synes det er lettere å tilpasse seg. I mellomtiden kan en ekstrem introvert synes det er veldig vanskelig å snakke med folk, og det kan ta år med babysteg før de kan være klare til å snakke med noen. Men noen introverte kan tilpasse seg, det kan være for en jobb eller en venn. Hvis du ikke kan endre deg selv, er det imidlertid ingen skam. Noen ganger må du takle kortet du har spilt. Når det er sagt, prøv å gå ut av komfortsonen din.


Hvorfor betyr det noe å vite om du er en introvert eller ekstrovert?

Å være en introvert eller en ekstrovert betyr noe på ganske mange måter, og å være klar over hvor du kan hjelpe deg i mange situasjoner, inkludert:

Bli kjent med mennesker:

En introvert og en ekstrovert som er ekstreme på skalaen kan være venner, men det hele avhenger av bevissthet. Noen som er utadvendte, bør vite at en introvert ikke vil ha selskap hele tiden, og ikke å ta det personlig hvis de ikke vil henge med. I mellomtiden kan en introvert respektere noen som snakker mye og vil vite når de kan håndtere ekstroverten.

Det er også bra å kjenne til livssituasjoner. En introvert og en ekstrovert kan leve sammen. Hvis ekstroverten er ute og går hele tiden, kan dette hjelpe introverten til å være lykkelig. Imidlertid må det respekteres når det gjelder grenser.

Det handler om kommunikasjon. Du og din introverte eller ekstroverte venn trenger å liste opp hverandres oppførsel og innse når det er en grense som krysses. Ved å gjøre dette kan dere være i stand til å være venner i lang tid.

For din helse

Alle ønsker å holde seg sunne, og å finne en måte å leve et langt og sunt liv er å få alle dine sosiale behov oppfylt. En introvert som alltid er omgitt av folkemengder kommer til å føle seg stresset, og dette kan være dårlig for helsen deres. En ekstrovert som er helt alene kan ende opp med å ville dø av kjedsomheten. Å kjenne din personlighetstype kan hjelpe deg å lykkes.

Jobb

Når det gjelder jobber, vil du ønske deg en jobb som er tilpasset din personlighet. En introvert kan ha glede av en jobb der de får beholde seg selv og ikke trenger å snakke med kollegene veldig ofte. En ekstrovert kan ha glede av en karriere der de får snakke med folk eller reise. Noen mennesker liker jobber som utfordrer hvem de er. Du kan finne offentlige steder som er mer introverte eller ekstroverte som liker en jobb isolert. Det hele avhenger, og ved å finne ut av personlighetstypen din, kan du være på vei til en riktig karriere for deg.


Hjelp, veiledning og støtte hvis du er introvert

Kanskje den beste måten å finne ut om du er introvert eller ekstrovert er å snakke med en rådgiver. Du kan få en generell ide om hva du er ved å ta en test, men en profesjonell psykolog eller coach kan gi deg tester som er mer avanserte, og de kan finne ut hvor du er på spekteret. Å kjenne deg selv kan hjelpe deg å leve et bedre liv. I tillegg, hvis du vil være mer utadvendt eller innadvendt, kan en rådgiver hjelpe deg å gjøre det. Du kan lære teknikker for å tilpasse deg mennesker eller lære å være mer selvreflekterende. Selvfølgelig kan det hende at noen ikke kan endre personlighetene sine, og det er greit det også. Du kan lære å leve med det du har og være vellykket og unngå stressdepresjon eller forholdsproblemerEn rådgiver kan også hjelpe deg med styrkene dine. 

Finn her en psykolog på nett eller i nærheten av deg: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Drammen.

Test: Introvert eller ekstrovert?


Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.