Livet som pensjonist

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Livet som pensjonistFlertallet av yrkesaktive nordmenn blir alderspensjonister lenge før den offisielle pensjonsalderen på 67 år. Det er kun et lite mindretall som jobber fulltid til de blir 67. Mange eldre opplever at livet tar en helt ny vending når ektefellen og andre bekjente dør, eller helsa begynner å svikte. En aktiv pensjonisttilværelse handler ikke bare om å holde seg fysisk aktiv, men også om deltakelse i sosiale aktiviteter etter man har forlatt arbeidsmarkedet. Det er en stor overgang i livet og hverdagen ser plutselig helt annereldes ut. Noen ønsker denne forandringen velkommen, mens andre gruer seg og opplever den nye hverdagen som vanskelig. Dersom man opplever denne fasen av livet som skremmende eller trist, er det nyttig å snakke med terapeut eller psykolog før man går av med pensjen i jobben. På denne måten kan man få snakket om de vanskelige følelsene og lære teknikker som kan forberede deg som den store forandringen som du skal håndtere.

Ensomhet blant eldre

Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem. Blant de over 80 år oppgir omtrent tre av ti at de er ensomme. Det innebærer ikke bare at de går glipp av gleden ved å være sammen med andre, de går også glipp av helsegevinsten ved å være en del av et fellesskap. Ved å engasjere seg i lokalsamfunnet på ulike måter kan man motarbeide ensomheten, men det er ofte enklere sagt enn gjort.

Her er 6 råd mot ensomhet: 

  1. Våg å gjøre deg synlig! Det bil bli en selvoppfyllende profeti dersom du unngår sosiale sammenhenger fordi du er redd for å bli avvist. Spør om noen vil være sammen med deg, ikke vent på at noen andre skal gjøre det. 
  2. Våg å si hvordan du egentlig har det! Fortell en du stoler på hvordan du egentlig har det. Når du unngår å gjøre dette skaper du større avstand mellom deg selv og andre. 
  3. Let etter tankefeilene og avslør dem! Minn deg selv på at dine negative tanker om deg selv og din situasjon ikke er fakta, de er kun tanker. Aldri trekk allmenne konklusjoner basert på en hendelse. 
  4. Senk forventingene! Mange har store forventninger til ferier og høytider, men kanskje man skal annerkjenner at det er nok å ha en vennine eller et barnebarn å besøke. Det er viktig å unngå å negative følelser og tanker fordi du ikke gjør "det du burde gjøre" eller "det alle andre gjør". 
  5. Slutt å sammenligne deg selv med andre! Vi leter bare etter det andre tilsynelatende har, og som vi selv mangler. Husk at det ikke er andres jobb å like deg! Det er din jobb.
  6. Ha medfølelse for deg selv! Vi er flinkere til å kritisere oss selv for alle våre feil og mangler, men det er viktig å møte seg selv med vennlighet og omsorg når vi møter avvisning og vanskelige tider. 


Uavhengig av hvilke følelser du har omkring livet som pensjonist, er det godt å ha en profesjonell samtalepartner som kan bistå med råd, personlig utvikling, veiledning og konkrete teknikker for å gjøre hverdagen mer overkommelig. Finn den rette mentoren for deg i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.