Høysensitiv

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Å være høysensitiv sies å være et medfødt karaktertrekk hos rundt 20 prosent av befolkningen. Disse personene har et nervesystem som er mer fintfølende og mottakelig for sanseinntrykk, stemninger og stimuli enn andre mennesker. Inntrykk bearbeides også dypere. I tillegg sliter mange med lav selvfølelse, fordi det i den vestlige kulturen ofte er ansett som negativt å være sensitiv og følsom. I en del andre kulturer ses sensitivitet på som en styrke, og høysensitive mennesker der har ikke de samme utfordringene.  Å være høysensitiv er ingen sykdom og det gjelder like mange kvinner som menn. Det er altså ikke noe nytt fenomen, men kanskje er det likevel noe mange ikke kjenner til eller er bevisste på.

10 kjennetegn på at du er høysensitiv

Elaine Aron lister ti punkter på mulige kjennetegn på høysensitivitet.

1) Du kjeder deg sjelden alene, og har et rikt og komplekst indre liv.
2) Du er ømtålig for lyd, lys og lukt. Har også generelt lav smerteterskel.
3) Trenger mer søvn enn gjennomsnittet.
4) God på å lese andre mennesker, og blir lett påvirket av andres følelser, humør, kroppsspråk og smerter.
5) Er ofte samvittighetsfull og grundig i det du gjør. Opptatt av å ikke gjøre feil.
6) Blir lettere overstimulert (sliten, stressa, handlingslammet) fordi du sanser mer enn andre.
7) Føler deg ofte annerledes enn andre, og kan ha lav selvtillit hvis du har opplevd følsomheten din som noe negativt i oppveksten.
8) Behov for å trekke deg tilbake etter travle dager eller overveldende opplevelser. Da vil du vil være alene, skjermet for stimuli.
9) Særlig følsom overfor effektene av sukker, koffein og alkohol. Mange sensitive mister fokus og blir irriterte når de er sultne.
10) Kunst, musikk, film og andre uttrykksformer kan bevege deg sterkt - på godt og vondt.

Få hjelp hos GoMentor i dag!

Fortvil ikke om dette er deg, heldigvis finnes det hjelp! Hos GoMentor kan du få den hjelpen du trenger. Vi tilbyr psykologer og mentorer og profesjonelle terapeuter. Det kan være enklere og mer behagelig å få denne hjelpen online. Samtidig kan du også få snakket med en mentor i person. Ta kontroll over problemet før det tar kontroll over deg!

Sliter du med høysensitivitet?

Mariann Marthinussen Anne Sloth Dieserud Lindis Ljøterud Liv   Wassum
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Høysensitiv

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.