Dyssomni

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

DyssomniDysommni er søvnproblemer, som påvirker en persons evne til å sovne, sove gjennom natten eller overdreven søvn. Symptomene kan variere litt, avhengig av søvnforstyrrelseb, men alle kan være stressende å leve med. Minst en lidelse er kjent for å være arvelig, men det er sannsynlig at også flere søvnforstyrrelser kan være det. Andre årsaker til lidelsene er typisk fysiske og psykiske problemer. Søvnforstyrrelsene kan være ødeleggende for en persons liv, og det er derfor viktig å søke hjelp. På GoMentor.no kan du finne mentorer som kan tilby behandling av dyssomni.

Typer av dyssomni

Dette er de vanligste formene av dyssomni:

 • Primær søvnløshet – Søvnløshet som ikke skyldes medisinske eller psykologiske årsaker.
 • Økt søvnbehov – Ekstraordinær dyp søvn eller lange søvnperioder.
 • Narkolepsi – Overdreven søvn i løpet av dagen og såkalte ”søvn angrep” kan forekomme.
 • Søvnrytmeforstyrrelse – Våkne opp og gå i seng på forskjellige tidspunkter.
 • Uspesifisert dyssomni – Når en person viser symptomer fra flere forskjellige typer søvnforstyrrelse.

Årsaker til dyssomni

Det er mange årsaker til dyssomni, både fysiske og psykiske. Noen av de fysiske årsakene til søvnforstyrrelser, kan være for mye søvn i løpet av dagen, for mye fysisk aktivitet, aldring og mange flere. Stress, depresjon og flere andre psykiske faktorer kan også være årsak til søvnforstyrrelse. For noen er lidelsen forekommet på grunn av mangel på sollys i løpet av dagen. Som det kan ses av det ovenstående, er det mye som kan ha innflytelse på en persons søvn. Det er ikke viktig å ikke kun fokusere på årsakene til søvnforstyrrelse, men også å kjenne symptomene på lidelsen er nødvendig.

 

 

Symptomer på dyssomni

En person som ikke får tilstrekkelig uavbrutt søvn i lange perioder, vil ha forskjellige fysiske tegn på søvnforstyrrelse, som f.eks. dårlige prestasjoner i løpet av dagen og mangel på energi. Effekten av ingen eller for lite søvn, kan gjøre at en person virker som en ”zombie”. På et tidspunkt kan de fleste mennesker ha vanskeligheter med å sove på grunn av stress eller andre psykiske faktorer, men når problemet blir vedvarende, så er det et tegn på søvnforstyrrelse. Hvis symptomene ignoreres og lidelsen ikke behandles, kan den høyst sannsynlig bli verre. Den gode nyheten er at det er enklere enn noensinne å få hjelp til å behandle dyssomni, takket være behandlingsmulighetene på GoMentor.no

 • Problemer med å sovne
 • Problemer med å sove hele natten igjennom
 • Å sovne plutselig
 • Unaturlig søvnmønster

Behandling av dyssomni

Det er mange grunner til at en behandling kan være nyttig. Her på GoMentor.no kan du bestille online terapi konsultasjoner med profesjonelle mentorer som kan gi den nødvendige hjelpen til å overvinne søvnproblemer. De utdannede terapeutene hos GoMentor som spesialiserer seg på søvnforstyrrelser, kan tilby veiledning og rådgivning.

Uspesifisert dyssomni

Noen ganger kan en person vise symptomer på to eller flere typer av dyssomni. Når dette er tilfellet, kalles det for uspesifisert dyssomni. Grunnen til at man ikke knytte årsakene til en bestemt type søvnforstyrrelse, er at årsakene kan variere litt fra person til person. Generelt vil det omfatte flere psykiske og fysiske faktorer. Symptomene kan også være forskjellige på grunn av de uspesifikke karakteristika av søvnen. Online terapi på GoMentor.no kan uansett være en løsning. Men før vi kommer nærmere inn på hvordan man kan få hjelp, kommer ytterligere informasjon om årsakene og symptomene på uspesifisert dyssomni.

Årsaker til uspesifisert dyssomni

Den nøyaktige årsaken til denne søvnforstyrrelsen er ikke kjent på grunn av de varierende symptomene fra forskjellige typer av dyssomni, men for det meste er årsakene en kombinasjon av fysiske og psykiske årsaker. Selv om årsakene til uspesifisert dyssomni ikke er kjent, finnes det en del viten og diagnostisering og behandling av lidelsen.

Symptomer på uspesifisert dyssomni

De primære tegnene på denne søvnlidelsen, er at det finnes symptomer fra flere typer av dyssomni. Det kan derfor være vanskelig å diagnostisere lidelsen. En feilaktig diagnose eller ignorering av symptomene kan ha drastisk negativ innvirkning på en persons liv, noe som kan påvirke personen både fysisk og følelsesmessig. På grunn av farene forbundet med uspesifisert dyssomni, bør behandlingsmulighetene vurderes.

 • Søvnløsheten er ikke av medisinsk opphav, stoffmisbruk eller andre psykiske lidelser
 • Uregelmessige søvnproblemer
 • Undertrykkelse av følelser
 • Problemer med å sovne
 • Problemer med å sove
 • Sovne plutselig
 • Unaturlig søvnmønster
 • Overdreven søvn i løpet av dagen
 • Blir ikke opplagt av søvnen

Behandling av uspesifisert dyssomni

Selv om det er en del ukjente årsaker til uspesifisert dyssomni, så er det mange behandlingsmuligheter som er tilgjengelige. Her på GoMentor.no tilbyr vi f.eks. online behandling til denne typen dyssomni, samt mange andre former for søvnforstyrrelser. Du kan bestille online terapi og konsultasjoner med mentorer som spesialiserer seg på denne formen for søvnforstyrrelse. Utover deres hjelp og veiledning, kan GoMentors forum være med til å bidra med en følelsesmessig støtte.

Finn din samtalepartner

Ann Helen Hansen Lindis Ljøterud Liv  Wassum Mariann Marthinussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Ann Helen Hansen Lindis Ljøterud Liv  Wassum Mariann Marthinussen
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.