Søvngjengeri

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

SøvngjengeriSøvngjengeri forårsaker motorisk aktivitet under søvn og diagnostiseres dermed hos personer som har hyppige tilfeller av dette - til tider av kompleks karakter - under søvn. Den vanligste formen for søvngjengeri vil være å gå i søvne. Det er viktig at man forsikrer seg om at det ikke er en medisin som forårsaker søvnforstyrrelsen. De spesifikke bevegelsene vil variere fra person til person, men det kan være alt fra å sette seg opp i sengen, til mer komplekse handlinger. Handlingene kan også være av seksuell art. Årsakene til denne søvnforstyrrelsen varierer også og de vil bli utforsket i forbindelse med behandlingen.  

Hvorfor går man i søvne?

Genetikk ser ut til å spille en rolle i forhold til søvngjengeri, selv om det også er andre faktorer som spiller inn. Andre årsaker kan skyldes stress, alkohol- eller stoffmisbruk eller hormonelle endringer på visse stadier i livet. Det er flere medisiner som oppgir søvngjengeri som mulig bivirkning. Uansett hva årsaken til søvnforstyrrelsen er, vil man observere visse symptomer som går igjen.

Symptomer på søvngjengeri

Hvis man kontinuerlig beveger seg under søvn - setter seg opp, reiser seg opp eller går rundt - det det være et tegn på søvngjengeri. Ofte vil personen ikke huske hva hun eller han har foretatt seg mens vedkommende har vært aktiv i søvne. Flere opplever problemer med parforholdet eller generelle følelsesmessige problemer i forbindelse med søvngjengeri, som kan manifestere seg som symptomer. Hvis man ikke oppsøker behandling er det stor risiko for at problemet vokser med tiden.

Typiske tegn på at man lider av søvngjengeri: 

  • Man står opp fra sengen under søvn
  • Man responderer ikke, mens man går i søvne
  • Man kan ikke selv huske å ha gått i søvne
  • Sosiale problemer relatert til søvnforstyrrelsen

Opplever du eller en du kjenner noen av disse symptomene bør man oppsøke profesjonell hjelp. GoMentors tilknyttede terapeuter er klar til å hjelpe deg med terapi og rådgivning, så du kan få en god søvnrytme uten forstyrrelser.

Behandling av søvngjengeri

Avhengig av de spesifikke årsakene til den søvnforstyrrelsen du opplever vil behandlingen variere. Derfor har vi tilknyttet utdannede terapeuter, som spesialiserer seg i søvngjengeri og andre søvnforstyrrelser, og som vet akkurat hvordan man kan behandle disse problemene. For noen vil det handle om stressmestring og for andre kan det kreve mer omfattende psykoterapi for å bearbeide søvngjengeri. Uansett årsaken er online terapi via GoMentor.no et moderne redskap som du får stor utnytte ut av. Find den rette terapeut til deg nedenfor eller søk spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen til høyre på siden.

Finn din samtalepartner

Ann Helen Hansen Liv   Wassum Mariann Marthinussen Charlotte Nagelgaard
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Ann Helen Hansen Liv   Wassum Mariann Marthinussen Charlotte Nagelgaard
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.