Parasomni

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Parasomni

Når en person har problemer med å sovne, sove eller stå opp på grunn av søvnforstyrrelser, som for eksempel levende drømmer eller fysiske bevegelser i søvne, kan det skyldes parasomni. Det er mange forstyrrelser som kan føre til problemer, inkludert ubehagelige drømmer og å gå i søvne. Årsakene varierer, men det er som regel en kombinasjon av fysisk og psykologiske faktorer. Søvn er en viktig del av livet. Eventuelle forstyrrelser for søvnen kan ha negative innvirkninger på en persons liv.

Typer av parasomni

Dette er generelle typer parasomni, som kan påvirke en person:

 • Mareritt – Ubehagelige drømmer med frykt og terror under den dype søvnen – som kan forstyrre den. Folk husker vanligvis ikke drømmen tydelig eller kilden til den.
 • Søvngjengeri - En person er motorisk aktiv i søvne.
 • Søvnterror - I motsetning til mareritt, bryter søvnterror bare delvis med søvnen. Videre er det vanligvis ikke noe minne om hva som var skremmende i drømmen.
 • Uspesifisert parasomni - Hvis noen viser symptomer på ulike typer parasomni.
 

Symptomer på parasomni

De eksakte årsakene til søvnproblemer varierer avhengig av hvilken type parasomni man snakker om, men det er noen vanlige årsaker. I noen tilfeller kan sykdommen være arvelig, men oftest er det eksterne faktorer som forårsaker sykdommen. Dette omfatter alt fra traumer på hjernen til hormonelle endringer. Uansett årsak, er søvnforstyrrelser vanskelig å håndtere.

De typiske symptomene på parasomni er:

 • Angst for å sove
 • Vanskeligheter med å sovne
 • Unngå å sove
 • Realistiske, skremmende drømmer som gjentar seg
 • Stå opp fra sengen i søvne
 • Svarer ikke under søvngjengeriet
 • Ingen hukommelse om søvngjengeriet
 • Sosiale og forholdsmessige problemer forbundet med søvnen

Behandling av parasomni

Søvnforstyrrelser kan føre til andre psykiske lidelser, hvis de ikke blir behandlet i tide. Det er også fysiske risiko forbundet med noen av lidelsen, særlig søvngjengeri. Her på GoMentor.no finner du erfarne mentorer som spesialiserer seg på disse formene for søvnproblemer. De kan gi informasjon og nødvendige råd til å håndtere parasomni. Behandling varierer avhengig av personen og den spesifikke søvnforstyrrelse, men mentorene tilknyttet GoMentor kan hjelpe. Det har aldri vært enklere å få nødvendig hjelp til å håndtere parasomni, enn det er nå.

Uspesifisert parasomni

Når en person utviser symptomer fra flere forskjellige typer parasomni, kan det diagnostiseres som uspesifisert parasomni. Siden den ikke kan presiseres ytterligere, kan det være litt skremmende å ha å gjøre. Det trenger ikke nødvendigvis å være sånn, spesielt ikke når du kan få online terapi via GoMentor.no. Selv om det er noen uspesifiserte og ukjente faktorer av denne søvnforstyrrelsen, er det nok av behandlingstilbud som kan hjelpe med symptomene som kan oppstå.

Årsaker til uspesifisert parasomni

Årsakene til uspesifisert parasomni vil i utgangspunktet variere, men som oftest vil det være knyttet til et fysisk problem relatert til hjernen sentre som styrer søvn-balansen eller hormonelle ubalanser i kroppen. Andre psykologiske faktorer som stress kan også spille en rolle i forhold til uspesifisert parasomni. Selv om årsakene kan variere, vil symptomene være lik de andre formene for parasomni.

Finn din mentor i listen i under eller til høyre ved å trykke på 'Finn ekspert'. 

Finn din samtalepartner

Liv  Wassum Ann Helen Hansen Charlotte Nagelgaard Mariann Marthinussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Liv  Wassum Ann Helen Hansen Charlotte Nagelgaard Mariann Marthinussen
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.