Nervøs tvangsspising (BED)

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Tvangsoverspising er en spiseforstyrrelse som kan minne om bulimi på mange områder. Det er typisk at man spiser unormalt raskt, mye, uten å være sulten og ofte ustrukturert uten faste måltider for å dempe noen psykiske problemer. Selv om det kan være biologiske årsaker til at man tvangsoverspiser er dette for mange knyttet til psykiske problemer. Det er et uttrykk for et større, dypereliggende problem. En person som lider av overspising er ute av stand til å kontrollere mengden de spiser i løpet av et måltid. De spiser ofte hovedsakelig for å dempe følelsesmessig smerte og ikke for å bli mett. Denne formen for matinntak er typisk en kjedereaksjon av negative følelser som skyldfølelse og selvforakt. Tvangsoverspising kan forårsake både fysiske og psykiske problemer, som fedme, depresjon og andre psykiske lidelser. Dette kan føre til en ond sirkel hvor de fysiske problemene fører til flere psykiske problemer og de psykiske problemene fører til at man spiser mer.

Typiske årsaker til tvangsoverspising

Selv om dette kan variere fra person til person er tvangsoverspising generelt tett relatert til andre psykiske problemer. Det er som regel personer som sliter med dårlig selvfølelse og er følelsesmessig ustabile som tvangsoverspiser. Noen mennesker flykter fra virkeligheten og livet med alkohol og narkotiske stoffer, og andre gjør det gjennom enorme mengder mat. Dette er starten på den onde sirkelen beskrevet ovenfor og det er nettopp å bryte denne sirkelen som er vanskelig. Det er typisk for denne lidelsen å slite med selvdisiplin når det kommer til mat – manglende evne til å la vær med å spise store mengder, ofte usunn mat. Et annet tegn på at en person lider av tvangsoverspising er at de jevnlig føler skam, enten over vekten eller spisevanene sine. Man kan ofte se situasjoner hvor de heller vil fortelle vitser om vekten sin isteden for å innrømme at de har et alvorlig problem.

Få hjelp til å komme ut av tvangsoverspisingen

For de som lider av tvangsoverspising er det viktig å vite at man ikke er alene. Det er ikke noe å gjøre med de genetiske kortene du har fått tildelt, som kan være grunnen til at man har grunnlaget for tvangsoverspsisng. Derfor skal man vite at det faktisk kan gjøres noe med de psykiske årsakene til tvangsoverspising. Grupperådgivning og terapi fra profesjonelle terapeuter er en god hjelp for mange, mens andre er ute etter en mer personlig og 1-til-1 tilgang for å behandle problemene. For de som ønsker det tilbyr GoMentor både terapi på nett og behandling ved personlig fremmøte. Finn en terapeut nedenfor eller søk mer spesifikt til høyre på siden via ”Finn ekspert”-knappen.

Få hjelp med nervøs tvangsspising

Susanne Borge Trine Bache Kristina Buss Folkestad Gabriela Sirbu
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Nervøs tvangsspising (BED)

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.