Bipolare lidelser - tidligere manisk depressiv lidelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Bipolare lidelserHva er bipolare lidelser?

Bipolare lidelser er affektive lidelser, som forårsaker ekstreme humørsvingninger. Da denne lidelsen er en kombinasjn av depressjon og maniske perioder, varierer symptomene etter hvilken tilstand personen er i. Dette er altså en psykisk sykdom hvor symptomene består av perioder med unormal oppstemthet (mani eller hypomani) og perioder med depresjon. I mellom sykdomsperiodene kan det være lange perioder uten plager.


Mani er en oppstemthemt utover det som er normalt, med raskere tanker og tale, et sterkt selvbilde og høy grad av aktivitet. Hypomani er en lettere grad av oppstemthet som vanligvis ikke går utover daglige gjøremål. Hvis en person har en enkeltstående episode med mani, kalles lidelsen manisk episode. Hvis en person har hatt to eller flere episoder med mani, hypomani eller depresjon, der minst en av episodene er en mani/hypomani, defineres tilstanden som bipolar lidelse. Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det flest depresjonsperioder. Hyppigheten av slike episoder varierer fra pasient til pasient, og det avhenger også av om pasienten får behandling eller ikke.


Bipolare lidelser inndeles i type I og type II. Ved bipolar type I har du minst en gang i livet har hatt en manisk episode, i tillegg til depresjon. Ved bipolar type II har man depresjoner og hypomanier, men ingen maniske episoder. Det er depresjonene som er den store belastningen ved type II. 


 

 

Symptomer på bipolare lidelser 

Da det er to sider av denne lidelsen kan symptomene være svakere i henholdsvis den ene eller andre kateogrien: depresjon eller mani. 

Symptomer som vil vise seg i maniske perioder:

  • Usammenhengnede og ukontrollerbare tanker
  • Upassende oppstemthemt 
  • Høyere grad av irritabilitet 
  • Upassende sosial atferd
  • Økt sexlyst 
  • Økt energinivå 
  • Dårlig dømmekraft 
  • Søvnløshet

Symptomer som vil vise seg i depresjon: 

Behandling av bipolare lidelser 

Selvom mennesker som lider av bipolar lidelser kan leve forholdsbist normalt noen dager, vil det fort være økt risiko så snart personen er manisk eler depressiv. Man kan oppleve problemer med parforholdet sitt eller på arbeidsplassen, og man er utsatt for selvskading og selvmordstanker. Derfor er det viktig at man som bipolar eller pårørende, oppsøker behandling og støtte. Hos GoMentor har vi tilknyttede profesjonelle psykoterapeuter og psykologer med ekspertise innenfor bipolare lidelser. Det er mulig å leve et normalt liv med denne sykdommen, hvis man blir behandlet med riktig hjelp og rådgivning. Vi har kombinert dyktige psykologer og terapeuter med online terapi, så du også har mulighet til å få hjelp, uavhengig av tid og sted. Vi kan hjelpe deg med alle de utfordringene som følger med en bipolar lidelse, så du best mulig kan leve det livet du ønsker. Finn den riktige eksperten for deg i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert'-knappen.

Trenger du hjelp?

Mariann Marthinussen Susanne Borge Maria Jelstad Eline Lie Hæreid
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.