Engstelig personlighetsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Noen mennesker blir aldri fornøyd med deres fremtoning og plass i livet. De er typisk veldig sensitive i forhold til å bli avvist på grunn av en følelse av utilstrekkelighet. Frykten kan bli ganske intens og føre til alvorlige sosiale problemer som gjør personen ute av stand til å skape interpersonelle relasjoner. Når man aktivt unngår sosiale situasjoner kan det ha mange negative ringvirkninger. Symptomene kan gjøre det vanskelig å søke behandling, og derfor har GoMentor.no utviklet en online plattform for behandling av bl.a. engstelig personlighetsforstyrrelse. Livslange problemer med jobb og parforhold er mulig å rette opp.

Årsaker til engstelig personlighetsforstyrrelse

Den spesifikke årsaken til engstelig personlighetsforstyrrelse er ikke kjent, men man regner med, som med de andre formene for personlighetsforstyrrelse, at det er en blanding av fysiske og psykiske forhold. På den fysiske siden kan gener spille en rolle i forhold til om man utvikler engstelig personlighetsforstyrrelse. Det kan også handle om kjemisk ubalanse i hjernen som også kan forårsake andre symptomer.

Symptomer på engstelig personlighetsforstyrrelse

Et av de viktigste symptomene på engstelig personlighetsforstyrrelse er å bli besatt av sin egen fremtoning, og spesielt hva som er feil med den. Denne besettelsen med utseende kan føre til en intens frykt for avvisning, som igjen kan føre til at man unngår parforhold. Det kan ødelegge for all sosial fremgang fordi man er redd for å gjøre noe feil. Denne onde syklusen kan føre til en rekke andre mentale problemer, som klinisk depresjon. Det er også en fare for at man trekker seg fullstendig tilbake fra omverdenen og begynner et liv i total isolasjon.

Noen av symptomene på engstelig personlighetsforstyrrelse er å:

  • Fokusere på sine egne mangler
  • Være veldig følsom i forhold til avvisninger
  • Slite med interpersonelle relasjoner fordi man er redd for å være utilstrekkelig

Behandling av engstelig personlighetsforstyrrelse

Man ser ofte at personer med engstelig personlighetsforstyrrelse har en tendens til å ikke søke hjelp på grunn av de symptomene som følger med. Dette er en av grunnen til at vi har utviklet en plattform for online terapi av denne og andre forstyrrelser. Vi har tilknyttet utdannede terapeuter som forstår utfordringene en person med engstelig personlighetsforstyrrelse står overfor. Denne forståelsen bruker våre terapeuter for å tilrettelegge et program med atferdsterapi som kan hjelpe deg til å bli sosialt aktiv igjen. Det trenger ikke å være vanskelig å overkomme en engstelig personlighetsforstyrrelse.

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Susanne Borge Eline Lie Hæreid Thomas (Tom) Kjos-Kendall
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.