Trikotillomani

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Trikotillomani Trikotillomani er kjennetegnes ved en uimotståelig trang til å nappe ut egne hår.  Noen føler denne trangen til å trekke ut øyenvippehår, andre napper fra hodebunnen eller området rundt kjønnsorganene, andre igjen kan nappe fra hvor som helst på kroppen. Nappingen er så hyppig eller omfattende at du får synlige flekker med hårtap. Noen vil oppleve en trang til å spise sitt eget hår, enten for å skjule sin egen napping eller på grunn av en tvangstanke. Dette kan føre til alvorlig mageproblemer.

Årsaker til trikotillomani

Man vet ikke så mye om årsakene til trikotillomani, men man mener at det ligner årsakene til andre kompulsive forstyrrelser. Denne forstyrrelsen berører oftest barn og unge. Noen av de fysiske årsakene påstås å være arvelig og knytter seg til serotonin- og dopaminnivåene i hjernen. Det er dermed en form for neurologisk lidelse, som forårsaker en impulsive atferd. Det regnes som en lidelse hvor man har manglende impulskontroll. Enkelte psykiatriske lidelser som angst og depresjon er også ofte forbundet med lidelsen. Psykisk uro synes nesten alltid å være til stede ved tilstanden. Selv om årsakene kan være  biologiske, er det dog en rekke mentale symptomer som kan oppstå som følge av denne lidelsen.

Symptomer på trikotillomani

De mest åpenlyse symptomer på trikotillomani er hårtap eller et forsøk på skjule ens hår. Barn eller unge, som lyver om at de napper sitt eget hår, bør utredes for å avdekke om de viser flere symptomer på slike impulshandlinger som trikotillomani. På det mentale plan er symptomene ikke ulikt symptomene på lignende forstyrrelser. Man kan oppleve en engstelse som fører til at man napper i sitt hår, etterfulgt av en tilfredstillelse. Hvis dette handlingsforløpet gjentar seg, kan det føre til synlig hårtap. Andre former for selvskading kan også være en del av diagnosen.

Behandling av trikotillomani

Atferdsterapi med fokus på vanedannelse er en av de anbefalte metodene for behandling av lidelsen. Kognitive og læringspsykologiske teknikker vektlegger når og hvorfor du begynner å nappe håret ditt. Gjennom kunnskap om årsaken til nappingen skal du lære å kontrollere behovet. Slik terapi tilbys via GoMentor, både online og ved personlig fremmøte. Få den støtte og veiledning du trenger til å bearbeide de utfordringene du har. Psykoterapi kan være svært nyttig i forhold til å motarbeide de negative atferdsmønstrene som er forbundet med lidelsen. Uansett om du ønsker en psykolog eller en psykoterapeut, har GoMentor tilknyttet en rekke spesialister du kan velge mellom.

Finn din mentor i listen under eller via ‘Find ekspert’-knappen til høyre.

Få hjelp mot trikotillomani

Susanne Borge Hanne Kurås Karlsen Hilde Fredriksen Ole Holmaas
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Få hjelp mot trikotillomani

Susanne Borge Hanne Kurås Karlsen Hilde Fredriksen Ole Holmaas
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Trikotillomani

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.