Kleptomani

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

KleptomaniDet ironiske ved tyverier begått av kleptomane, er at de som regel ikke har behov eller bruk for det de stjeler. Alikevel opplever de en ukontrollerbar trang til å ta gjenstanden, som svært mange utgjør en stor fristelse. Kleptomani er en ustyrlig trang til å stjele små gjenstander, som man ikke har bruk for og typisk ikke har noen nevneverdig verdi. Flere som sliter med denne patalogiske vane- og impulshandlingen, skammer seg over sine egne handlinger og syns derfor det er tøft å oppsøke behandling.

Årsaker til kleptomani

Man vet lite om årsakene til slike impulshandlinger, men man mener at det har med nivåene av serotonin i hjernen. Dette er et kjemisk signalstoff, som bidrar til å regulere ditt humør og følelser, og når dette er ute av balanse kan det ha effekter som ligner det man ser hos kleptomane. Dessuten har personer som lider av en obsessiv-kompulsiv forstyrrelse, større risiko for å utvikle kleptomani. Selv om man ikke kjenner til de nøyaktige bakenforliggende årsakene, vet man nok til at det finnes effektive behandlingstilbud. Typiske tegn på en kleptoman omfatter en trang til at stjele objekter, en følelse av spenning som forårsaker tyveriet og en opplevelse av glede etter tyveriet. Disse følelsene vil ofte følges av skyld og skam som følge av det man har gjort, noe tid etter tyveriet er gjennomført. Det er en rekke emosjonelle indikatorer som vil kunne observeres. For det første er det en ofte voldsom spenning og adrenalin i kroppen rett opp til det øyeblikket hvor man stjeler en gitt gjenstand. Etter dette følger en tilfredsstillelse, og deretter skyldfølelse. En slik blanding av sterke følelser kan fort bli vanedannende for noen og gjøre de mer vågale i forbindelse med tyveriene. Det kan derfor ha voldsomme konsekvenser i ens liv og ens omgivelser. Derfor er det viktig å få behandling, så snart symptomene oppdages.

Behandling av kleptomani

Her hos GoMentor forstår vi at noen opplever det som pinlig og skamfullt å oppsøke hjelp for kleptomani. Derfor har vi utviklet en plattform som kombinerer psykoterapi med internettets kommunikasjons potensiale - online terapi i form av en videosamtale via GoMentor.no. Våre tilknyttede terapeuter er spesialister innenfor vane- og impulshandlinger, herunder kleptomani. Hovedfokus i terapien vil være å avdekke det usunne atferdsmønstrene og å lære teknikker for å motarbeide impulshandlinger. Finn din mentor i listen nedenfor eller via ‘Find ekspert’-knappen til høyre på siden.

Få hjelp mot kleptomani

Susanne Borge Ole Holmaas Hilde Fredriksen Hanne Kurås Karlsen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Få hjelp mot kleptomani

Susanne Borge Ole Holmaas Hilde Fredriksen Hanne Kurås Karlsen
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Kleptomani

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.