Spilleavhengighet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

SpillavhengighetPersoner som har en uimotståelig trang til å spille pengespill og gamble kan slite med spillavhengighet. Det er en vane og impulshandling som kan ha ødeleggende konsekvenser for hverdagen til de som er rammet. Spillavhengighet er en patologisk spillelidenskap som kan medføre mange utfordringer, som pengeproblemer, trøbbel i forholdet og andre negative virkninger som relateres til gambling. Lidelsen medfører en ustyrlig trang til å spille pengespill på tross av en veldig negativ innflytelse på tilværelsen. Hvis det ikke behandles kan lidelsen potensielt ødelegge livet til de som er rammet. Derfor har vi utviklet en plattform for online behandling av spillavhengighet og andre vane- og impulshandlinger. Her hos GoMentor tror vi på at man skal tilby hjelp til de som trenger det.

Årsaker til spillavhengighet

De nøyaktige årsakene til denne lidelsen er ukjente, men man mener at det ligner årsakene som ligger bak andre obsessiv -kompulsive lidelser. Det vil si at man mener det skyldes en kombinasjon av fysiske og psykiske aspekter. Personer som diagnosers med spillavhengighet har ofte stressproblemer som gjør spilletrangen anda vanskeligere å håndtere. Denne kombinasjonen av årsaker gjør det vanskelig for de fleste å håndtere problemer med spillavhengighet på egenhånd. Før man finner ut hva som er årsaken er det vanlig å vise tegn på en rekke symptomer.

 

 

 

Typiske symptomer på spillavhengighet:

  • Kriminelle aktiviteter for å tjene penger til å spille mer
  • Rastløshet når man ikke får spille
  • Bruke gambling for å komme unna problemer
  • Flere mislykkede forsøk med å stoppe spillingen
  • Lyve om penger som blir brukt på spill
  • Låner ofte penger
  • Bruker mye tid på gambling

I de tidlige stadiene av lidelsen kan det være vanskelig å se disse varsellampene. I takt med at problemet blir større blir det også flere tegn man kan observere som indikerer et problem. Mange lyver om hvor mye de spiller. Når problemet har vokst seg veldig stort, må noen ty til kriminalitet for å få penger til å spille mer eller betale ned på gjeld. Hvis man gjentatte ganger prøver å stoppe og spille uten hell – selv om gamblingen påvirker deg negativt – vil det være et tydelig tegn på spillavhengighet. Hvis man kommer til dette punktet er det viktig å få ordentlig behandling før spillavhengigheten tar helt overhånd. Er du pårørende til en med spillavhengighet bør du kontakte vedkommende og åpne forsiktig opp for emne. Her på GoMentor kan du presentere muligheten for profesjonell hjelp eller ta kontakt selv hvis det har nådd til et punkt hvor det er nødvendig.

Behandling av spillavhengighet

Støttegrupper, kognitiv adferdsterapi og psykoterapi er verdifulle redskaper i behandlingen av spillavhengighet. Det første trinnet i behandlingen av denne lidelsen er å anerkjenne at man har et problem og prøve å finne årsaken. Med GoMentor.no som plattform tilbys online terapi som kombinerer utdannede terapeuter som er spesialisert innen vane og impulshandlinger med rådgivning som er tilgjengelig når det er nødvendig. ”Anonyme gamblere norge” – et 12-trinns behandlingsprogram – kan være en del av behandlingen. De spesifikke detaljene vil avhenge av den enkelte, men våre tilknyttede spesialister vil være i stand til å strukturere en plan som kan hjelpe på dette problemet før det kommer ut av kontroll og ødelegger hverdagen din. Uansett om du ønsker å snakke med en psykolog eller psykoterapeut kan du få hjelp til å komme på rett spor og finne en balanse i livet.

Du kan finne våre mentorer nedenfor eller søke mer spesifikt til høyre på siden via ”Finn ekspert”-knappen.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.