De overvektige har usunn tarmhelse

Skrevet d. 30-3-2020 22:58:39 af Linda Nordskog - Psykoterapeut, Mentaltrener, Coach, Veileder, Gestaltterapeut, Gestaltcoach, Hypnoterapeut, Helsecoach, Foredragsholder/Motivator, Parterapeut

De overvektige har usunn tarmhelse! 

Det er ofte en manglende forståelse for overvektige, og de blir forsømt, samt at det er fokus på symptomet og ikke den funksjonen overspising eller feilernæring gir. Dette kan gi en maktesløshet og fortvilelse som gjør at mange gir opp.

Jeg har blitt overbevist om at det er en sammenheng mellom fedme, stress og mage / tarmplager. Stress forårsaker kortisol som skaper uheldige kjemiske prosesser i tarmsystemet vårt, og som har stor sammenheng med vår fysiske og psykiske helse.

Store deler av vårt immunforsvar sitter i tarmen, og påvirker vår motstandskraft på mange nivåer. For eksempel er aggressiv slanking og trening i denne sammenhengen svært stressende for kroppen, og tarmen blir skadelidende. Dette gir igjen omfattende ringvirkninger, og den enkelte vil oppleve ulike symptomer. Negativt stress er en tilstand vi alle opplever i større eller mindre grad, og det er svært uheldig for oss, både kroppslig og mentalt.

Hos Bergen Helhetsklinikk As tilbyr vi psykoterapi, coaching og veiledning i form av individualterapi og gruppeterapi. Hos oss er hovedvekten terapeutisk arbeid, der relasjonen er viktig og der vi jobber med det som er fenomenet her og nå. Det er nettopp verktøy til å ta tak i egen livssituasjon, støtte til å gjøre det som virker og ikke motsatt, som vi driver med. Vi tror på klienten, respekterer han som eksperten i eget liv. Vi kan mye om skam, skyld og lav selvtillit, og vet hvordan vi kan støtte klienten til selvstøtte.

Det blir lettere å lykkes med vektnedgang når en støtter seg selv, tror på seg selv og aktivt vil ta vare på seg selv. Vi er også gode på å skape trygge relasjoner og en sterk kontakt, og forskning viser at uavhengig av terapi type så er det relasjonen til behandleren som er inngangsporten til vellykkede endringsprosesser. Vi har erfart hvor viktig det er med en profesjonell støttespiller når en skal ned i vekt, og da er det ikke selve vekten eller hvor lang tid det tar som er viktig, men at klienten tar styringen i eget liv og jobber med seg selv på et nivå som gir varige endringer. Slik vi arbeider med klientene kan de bli oppmerksomme på hva de faktisk holder på med, enten de bruker maten til å tilfredsstille andre viktige behov, bedøver seg med den eller straffer seg. Det er ett spekter av kreative måter vi kan holde på å lure oss selv på. Når vi jobber med de som har et vanskelig forhold til mat og kropp, samt sliter med å gå ned i vekt, ser vi at mange praktiserer en enten-eller tilnærming, der de enten følger ett strengt regime av sunn mat, for så å gå over i en matorgie av usunn og næringsfattig søppelmat.

Vi jobber for en balanse der det av og til er fint å nyte et kakestykke, mens andre ganger kan en ha en sunn periode – men det meste av tiden leves i en balanse hvor livet kan kjennes godt og meningsfylt å leve. Livet leves best i en balanse, der det er mulig å velge å gå til ytterpunktene. Det er svært mange som bruker maten til å tilfredsstille andre reelle behov. Kanskje de kjeder seg, føler seg ensomme, kjenner på tristhet eller frustrasjon. Da hadde det hjulpet å finne på noe lystbetont, snakke med noen, be om trøst eller gjøre noe med det som frustrerer om det lar seg gjøre, eller akseptere det som har skjedd og avslutte det. Mange bedøver seg med mat nærmest som et ritual som blir en vane, kamuflert som kos og rekreasjon.

Egentlig kan det være for å unngå ubehag, utsette arbeidsoppgaver eller gå inn i en nummen tilstand der en slipper ansvar, krav og forventninger. Mange utvikler også en matavhengighet etter nettopp slike matvarer de selv merker de blir dårlige og slappe av, eller de blir sukkeravhengige slik at de trenger søtsaker daglig. Dette kan føre til humørsvingninger, irritabilitet, nedstemthet, uro, skam og selvtilliten får ofte en knekk. Videre er det vanlig at stresset denne livsførselen med kontinuerlig slanking, tanker om mat og forakt for kroppen, skam og frustrasjon, sammen med den usunne maten skaper mage og tarmproblemer som fører til forstoppelse, diare, luftplager, lekk tarm, matintoleranse / sensitivitet. Alt dette skaper en dårlig sirkel som senker livskvaliteten.

Med bakgrunn i forskningen på tarmhelse som nærmest har eksplodert de siste årene, der det er oppsiktsvekkende funn på hvor stor betydning tarmhelsen har for vår fungering og det faktum at det er gjort funn som viser at dårlige tarmbakterier bidrar til fedme, ønsket vi i vårt selskap å tilby et bredere tilbud til denne pasientgruppen som blir forsømt. Skulle vi virkelig hjelpe, måtte vi ta hensyn til stresset og tilrettelegge for at tarmhelsen blir balansert sammen med et riktig kosthold. Fodmap kan fungere for mange, men noen må få skreddersydd dietten ytterligere grunnet matintoleranse eller andre faktorer. Og de som skal ned i vekt trenger ofte å redusere karbohydratnivået kraftig for å lykkes. Dermed videreutviklet vi vårt konsept til å omfatte en ny klinikk som til sammen gir denne pasientgruppen et helt nytt tilbud.

Bergen Helhetsklinikk As tilbyr kartlegging, oppfølging og veiledning rundt behandlingen colon hydroterapi. Dette er en avansert og skånsom behandling som bløtgjør, renser og skyller ut gamle avfallsstoffer i tykktarmen, og bidrar til en sunn form på denne. Dette påvirker mage og tarmhelsen positivt, samt immunforsvar, energinivå, huden og gir en sunn tarmflora som ikke bidrar til fedme. En ren tarm er et godt utgangspunkt for en ny start med riktig kosthold.

Overvektige har oftest mye sopp i tarmene som kan gi et voldsomt sukkersug, og de har også en tarmflora som er usunn der de dårlige bakteriene hersker. Derfor er colonhydroterapi sammen med riktig kosthold, aktivitet og ikke minst stressreduserende tiltak en lettere vei mot vektreduksjon. Fordi tarmhelsen påvirker alt, vil det bli svært mye lettere å gå ned i vekt med et godt program og en tilpasset behandlingsplan.

Samtidig er den gode relasjonen som oppstår med sykepleierne og terapeutene viktig for gode prosesser ved livsstilsendring. Vårt team med terapeuter, coacher og veiledere, samt legeteam, tilbyr individualterapi og gruppeterapi når det er nødvendig eller ønskelig. Svært mange vil ha nytte av et slikt helhetlig tilbud der vi tar vare på hele mennesket, kropp og sinn, for det er helt sikkert at alt henger sammen og endring er mulig med de rette verktøyene. Bergen Helhetsklinikk tilbyr et unikt og helhetlig tilbud der vi kan hjelpe kunden over tid med de ulike utfordringene, fasene og helseutfordringene som er aktuelle. Vi er de eneste som tilbyr colon hydroterapi og oppfølging av kosthold, livsstil og aktivitet på den ene siden, sammen med et bredt psykoterapeutisk tilbud.

Via ressurssiden MENTORA kan du få verktøy online som vil inspirere, støtte og hjelpe deg på veien. 


Alt godt, 


Linda Nordskog 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.