Shoppingavhengighet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

ShoppingavhengighetEn person som lider av shoppingavhengighet klarer ikke å styre sin trang til å kjøpe ting vedkommende ikke selv har behov for. Dette forekommer spesielt når personen bl.a. føler sorg, bekymring, stress og andre vanskelig følelser. Etter innkjøpene opplever den en indre ro, men når de innser omfanget av deres forbruk og gjeld vil den dårlige samvittigheten melde seg sammen med stress og bekymring. Dette fører til en ond sirkel hvor innkjøpene både trøster og skaper problemer. Denne onde sirkelen kan være vanskelig å bryte og komme seg ut av på egenhånd.
 

Selvom shoppingavhengiget, som også kalles oniomani, virker som et sjeldent problem er det mange menn og kvinner som lider av dette og opplever alvorlige og ødeleggende konsekvenser av deres kjøpetrang. I de værste tilfellene fører det til samlivsbrudd, kriminalitet og gjeld. Hvis du eller en du er glad i opplever en intens kjøpetrang og er i tvil om det er snakk om en avhengighet så det forskjellige tegn og symptomer du bør være oppmerksom på. 

Symptomer på shoppingavhengighet


Symptomene på shoppingavhengighet er en voldsom trang til å shoppe som senere fører til skyldsfølelse, da man er klar over at man egentlig ikke trenger disse tingene. Utover dette er det disse tegnene du bør være oppmerksom på: 

  • Ingen budsjett - Mangel på budsjett eller manglende evne til å holde seg innenfor sitt budsjett kan være tegn på en avhengighet
  • Tvangsinnkjøp
  • Forsøk på å skjule innkjøp og lyver om personlig økonomi 
  • Mindre og mindre sosialt samvær som følge av stress, bekymringer og skam

Behandlingsmuligheter 


Første skritt er å innrømme ovenfor seg selv og andre at man er avhengig av å shoppe. Hvis du klarer det kan terapi og coaching via GoMentor hjelpe deg med å bli kvitt avhengigheten og leve et normalt og produktivt liv. Vi har en rekke tilknyttede eksperter med erfaring fra å behandle avhengigheter. Gjennom oss har du mulighet til å avtale et fysisk møte med din terapeut eller coach, ha online videosamtaler eller ta i bruk GoMentor 24/7 hvor du kan skrive ubegrenset med din personlige mentor. 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.