Skilsmisse og samlivsbrudd

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Skilsmisse og samlivsbruddEn skilsmisse eller et brudd skjer når to mennesker bestemmer seg for å avslutte et parforhold på grunn av forskjelligheter eller uenigheter. Det er veldig individuelt hvordan man reagerer på en sånn hendelse, men det er noen typiske følelsesmessige faser man går igjennom i løpet av denne prosessen. Fra de første tankene om skilsmisse, hvor det virker fjernt og uvirkelig, til den faktiske skilsmissen, som kan være en vanskelig opplevelse, spesielt hvis det er barn involvert. Det er derfor mange faser i forbindelse med en skilsmisse eller et brudd som man må forholde seg til. Noen kommer relativt lett gjennom en sånn prosess, og kan håndtere og bearbeide disse følelsene på egenhånd. Når det er barn involvert kan det fort bli en mer stressende og komplisert prosess.

Hvorfor skiller man seg og går fra hverandre?

Når det oppstår problemer i parforholdet og man ikke tar det seriøst er det en stor fare for at det vil ende med at man blir skilt eller går fra hverandre. Når to parter ikke er i stand til å ta stilling til forskjellighetene deres på en produktiv måte er det vanskelig å forbedre forholdet når det holder på eller allerede er ødelagt. De spesifikke problemene varierer, - det varierer fra person til person hvor mye man tolererer – men når det ender i skilsmisse eller brudd kan det være mange følelsesmessige utfordringer å forholde seg til. Disse følger typisk et mønster hvor et følelsesmessig stadium til det neste. Avhengig av problemene som har forårsaket skilsmissen kan man lære mange metoder som hjelper for å håndtere alt en skilsmisse innebærer. Selv om en skilsmisse sosialt sett er mer akseptert i dag enn det var tidligere er det fortsatt mange som har det vanskelig med å komme gjennom det. Derfor kan det ofte føre til disse symptomene:

 

Skilsmissebarn

En stor utfordring som spesielt er fremtredende ved skilsmisser er når det er barn involvert. Det kan være vanskelig å bli enige om hvor mye barn skal involveres og hvordan foreldrene skal dele ansvarsretten. Det er mange spørsmål og mye tvil som gjør det utfordrende å håndtere situasjonen. Dette avhenger i stor grad av hvordan skilsmissen har vært og om begge parter har blitt enige om at de skal skilles. Handler det om svik, utroskap eller løgn kan det være enda vanskeligere å ta hensyn til barna siden det ligger så mange negative følelser i spenn mellom foreldrene. Det kan skape skyldfølelse, tvil, sinne og omsorgssvikt hos barna. Det kan føre til at de på lengre sikt blir innelukket, høysensitive eller blir deprimert hvis de ikke blir hensiktsmessig involvert i prosessen. Derfor er det viktig å samarbeide både under og etter skilsmissen, så man husker å ikke glemme barna. Er man i tvil om man kan klare dette selv tilbyr GoMentors mange terapeuter og psykologer hjelp til nettopp dette, sånn at dere kommer best mulig gjennom denne prosessen – både underveis og etterpå.

Få hjelp med skilsmissen eller bruddet

Når dere skal skilles er det viktig å søke om separasjon, enten alene eller sammen med ektefellen din. Uavhengig av om begge parter vil separeres vil det bli bevilget med eller uten begge parters underskrift. Da går det 1 år hvor dere er separert, før dere kan søke om skilsmisse, med mindre dere har bodd fra hverandre i mer enn 2 år. Unntaket som gjør at man kan hoppe over separasjonstiden og få en skilsmisse direkte er:

  • Mishandling av deg eller dine barn
  • Vold mot deg eller dine barn
  • Forsøk på å drepe deg eller dine barn
  • Opptre på en måte som er egnet til å fremkalle alvorlig frykt for ovenfor nevnt adferd.Som nevnt tidligere er det en god ide for begge parter å få terapi med henblikk på å gjøre hele prosessen så lett som mulig, spesielt hvis det er barn involvert. Her på GoMentor.no vet vi at det ikke alltid er like enkelt og det er derfor våre tilknyttede terapeuter er trent i å forholde seg til den type situasjoner. Det kan være vanskelig og uoversiktlig å håndtere alle følelsene etter et brudd på egen hånd. Våre tilknyttede terapeuter kan hjelpe alle involverte parter i en skilsmisse med å få det beste ut av en dårlig situasjon. Våre coacher er veldig detaljorienterte og har et ønske om å hjelpe folk med utfordringer gjennom online terapi. Husk at skilsmisser kan være starten på et nytt kapittel i livet på samme måte som det er avslutningen på et annet.

Separasjon

Separasjon er det stadiet som kommer før en skilsmisse og varer i 1 år (med unntak av ekstraordinære forhold). Hvis man har barn eller bare ønsker å prøve å redde forholdet kan denne separasjonstiden være fornuftig å bruke på å finne ut om det er dette man virkelig vil. Noen ganger kan det være vanskelig å se i situasjonens hete at det er noe som helst håp for ekteskapet. Likevel kan det være at når man får en tredjepersons syn på det at man endrer mening. Hos GoMentor tilbyr våre tilknyttede spesialister hjelp til å få mest mulig ut av separasjonen.

Hjelper separasjon?

Kjærlighet er en merkelig, vidunderlig og mystisk ting på en og samme tid – og derfor kan det være vanskelig å definere akkurat hvorfor man blir forelsket i hverandre og hvorfor det forsvinner igjen. Når man glemmer hvorfor man ble forelsket i utgangspunktet, er det mulig at man vokser fra hverandre. Dette er en av de vanligste grunnene til at folk blir separert. Dette fører ofte til skyldfølelse, sinne og bitterhet. I motsetning til skilsmisse gir det mulighet for begge parter til å trekke seg litt tilbake og evaluere situasjonen.

Men hjelper det?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av innstillingen hos begge parter og det kommer også an på hva man ser for seg å få ut av separasjonen. Mange separasjoner ender i skilsmisse. Hvis man ikke får terapi kan man fort oppleve at man vokser fra hverandre. Selv om dette kan være formålet for noen, betyr ikke det at det ikke kan være håp etter en separasjon. Mange vil oppleve at en uavhengig person eller veileder kan ha en positiv innflytelse på parforholdet og redde det på den måten.

Få hjelp til separasjonen

For at en separasjon skal være konstruktiv og brukbar er det viktig at man har styr på hvilke forventninger de to partene har før, under og etter separasjonen. Våre tilknyttede terapeuter kan gi dere praktiske tips til hvordan man får mest mulig ut av separasjonen. Noen par har kanskje bare bruk for litt tid fra hverandre – med terapi – for å innse hvor høyt de elsker hverandre. Andre trenger lengre tid for å få samme resultat. Det vet våre tilknyttede terapeuter, og det er derfor hvert enkelt forhold blir behandlet med stor viktighet. Med ordentlig veiledning, rådgivning og støtte kan en separasjon vise seg å være det store vendepunktet for et forhold. På GoMentor.no er det også mulig å få online terapi med mange av våre mentorer. 

Få hjelp med skilsmisse og samlivsbrudd

May Brit Strand Nordanger Filip Bekkelund Cecilie  Dale Parterapi Lindis Ljøterud
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.