Hva er sorg? Og hvordan kan vi forstå den?

Skrevet d. 8-11-2021 15:01:08 af May Britt Lian - Reg. Tankefeltterapeut MNLH, NLP Master Coach, Veileder

Hvordan finne veien videre når sorgen dukker opp?

Livet kan være så utrolig sårbart, rått og helt uforståelig noen ganger! Det brutale i det som skjer når noen går bort, og vi opplever den smerten vi kan sitte igjen med er så utrolig sterkt! 

Det kan også være mange følelser knyttet til sorg. Følelser av sinne, frykt, frustrasjon, skyld, lettelse, takknemlighet, glede, humor og ja, kjærlighet og kanskje enda flere...?

Sorg er naturlig når vi mister noe eller noen. Sorg kan også være tilstede mens vi venter... Venter på at noen skal gå bort fordi vi vet at de er syke, og vi ser det i hverdagen. For mange både syke og pårørende kan denne fasen og "ventesorgen" være med på å påvirke hverdagen både fysisk og psykisk, uten at vi er klar over det. 

Hva er sorg?

Da min pappa døde så sa datteren min til meg at "sorg er kjærlighet som ikke helt vet hvor den skal gjøre av seg", og det ga meg en ny forståelse av styrken i mine følelser. Det hjalp meg også å forstå at sorg handler ikke bare om tap, og det eller den vi har mistet... Det kan handle om så mye mer...

Hvordan takle sorg i praksis?

Om du kjenner at sorgen tar større plass i dine tanker og følelser enn du vet hvordan du skal møte, takle eller mestre, så vit at det kan være godt å skrive ned dine tanker. Gjerne hulter til bulter, bare la de komme og skriv... Kanskje det blir et brev? Kanskje en mail? Kanskje et bilde?

Det kan også være godt å ha noen å snakke med og når vi sier noe om det at vi har mistet noen, så kan det være at også de rundt deg har opplevd mer av dette i sitt liv enn du var klar over? Vær derfor villig til å dele litt av dine tanker og følelser fordi det kan gjøre en forskjell for deg, og også andre.

Kanskje kan det være godt å sette av litt tid på dagen til å minnes?

Dette er noen enkle tips og ingen fasit fordi den finnes ikke. Likevel, det er lov å sørge og det tar den tiden det tar..., og i den tiden så vit at det finnes hjelp. Oppsøk hjelpen og ja, jeg vet det kan kjennes sårt...

Gode tanker, May Britt

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.