Å sørge etter samlivsbrudd

Skrevet d. 17-11-2021 23:01:38 af Anna Sigridsdatter Heen - Psykoterapeut, Parterapeut, Sexolog

 "Så lenge  er  det normalt å sørge etter et samlivsbrudd"

Dette  var overskriften i en artikkel  i nettsiden til KK i november 2021  der  jeg - som en  av  to  parterapeuter - ble intervjuet:  

– Det varierer veldig hvor lenge man sørger etter et brudd. Noen føler nesten ikke sorg i det hele tatt, mens jeg personlig har sørget i flere år etter at et forhold tok slutt. Det blekner selvfølgelig etter hvert, men for mange er det en vemod og en tristhet som ligger der lenge. Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK. Det er flere ulike faktorer som påvirker hvor lenge du sørger og er trist etter et brudd.

– Ofte handler det om styrken av forholdet og hvor viktig forholdet har vært for deg. Hvis du har investert mye vil sorgen ofte være større, forklarer hun. Det vil ofte være aller verst for deg som blir dumpet, dersom du selv ønsker å fortsette forholdet. Det blir ekstra tungt fordi du ikke har valgt bruddet selv.

– Noen sliter også lenge selv om det var en felles avgjørelse å avslutte forholdet, og noen bruker mye tid på å kjenne på savn og vemod, sier Heen. 

SLIK KOMMER DU DEG VIDERE

Hvis du sliter med sorg og vonde følelser i lang tid etter et brudd, er det lurt å tenke gjennom forholdet. Hvordan hadde dere det sammen? Hva savnet du i forholdet? Hva var det som ikke fungerte som det skulle? Hva var det som ikke klaffet helt?

– Hvis du bruker litt tid til å tenke over hva som ikke fungerte og var riktig, vil du huske hvorfor det ble slutt og du vil gjerne innse at det var riktig å avslutte forholdet. Da kan det bli lettere å legge det bak deg, forklarer Heen. Hvis eksen din for eksempel ikke prioriterte forholdet eller ikke hadde så sterke følelser for deg, var jo ikke forholdet riktig for noen av dere. Da er best å gå videre og finne en person med andre kvaliteter.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.