Maktkamper

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

MaktkamperMaktkamper henviser til når et parforhold kjemper om hvem som har kontrollen, hvor begge parter forsøker å dominere parforholdet på en eller annen måte. I de tidlige stadiene av et parforhold, er det en periode hvor begge parter prøver å sette grenser og ta kontroll over visse aspekter av parforholdet. Spesifikt kan det muligens dreie seg om økonomiske forhold, eller hvem som gjør mest av dagligdagse gjøremål i hjemmet. Uansett hva maktkampene dreier seg om, kan det potensielt ødelegge et ellers sunt forhold dersom man ikke får gjort noe med det. Hvis man lærer å identifisere de mønstrene som ligger til grunn for maktkampene, og tilegner seg noen teknikker for å løse problemene på en sunn og åpen måte, vil forholdet kunne reddes. Typiske tegn på maktkamper er: 

  • Sinne og frustrasjon
  • Krangling
  • Mangel på effektiv kommunikasjon
  • Unngår initmitet eller bruker intimitet som straff/belønning 

Årsaker til maktkamper i parforhold


De fleste nyter å være i et parforhold, men det er noen som har spesielle personlighetstrekk og ønsker å ta eller ha kontroll i enhver situasjon. Dette kan fungere fint i noen parforhold, men det vil i andre forhold kunne forårsake maktkamper. Kontroll over husstandens økonomi eller barneoppdragelse er vanlige årsaker til diskusjon. Noen syns det er spesielt vanskelig å lære å dele på ansvaret i et parforhold, av forskjellige årsaker. Det kan være snakk om et markeringsbehov eller et ønske om å bli sett og annerkjent. Det kan være snakk om en partner som utnytter en annen partner eller ønsker å veilede han eller hun i det man selv mener er riktig retning. Uavhengig av årsaken til maktkampen er det ikke sunt å leve i et slikt forhold, og det kan gå utover andre aspekter av livet og ens psykiske helse. 

Parterapi 


I mange tilfeller kan parterpai og coaching være viktig for par som sliter med negative apsekter forbundet med maktkamper. Hvis maktkampene fortsetter over lengere tid øker det risikoen for at forholdet ikke fungerer slik det kan og burde. Våre tilknyttede terapeuter spesialiserer seg innenfor parterapi, og kan hjepe deg og din parter med maktkamper og andre utfordringer som kan føre til at man vokser fra hverandre. Ved å få veiledning og støtte vil dere kunne få de riktige verktøyene for å jobbe gjennom deres uenigheter på en sunn måte. Finn den riktige mentoren for deg og din partner i listen undere eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.