Utroskap

af GoMentor

Sidst opdateret 15.10.2021

Reviewer GoMentor

Utroskap

Utroskap

Det er mange forhold som har blitt ødelagt av tillitsbrudd fra den ene siden. Det skjer ofte når den ene parten innleder seksuelle eller intime forhold med en annen partner. Andre sitter fast i mønstre med tillitsbrudd som kan være veldig skadelig for forholdet. Selv om denne formen for tillitsbrudd ofte er nok til å ødelegge et forhold kan riktig terapi være redningen. Det er noen som lider i stillhet og lukker øynene for partnerens utroskap gang på gang. Det er noen ting man kan gjøre for å redde et parforhold som har blitt utsatt for utroskap. Når en person i et forhold har et seksuelt forhold med en tredje person eller på en annen måte bryter ”reglene” for et forholdet, kalles det utroskap. Dette kan variere alt etter hvilken personlig oppfattelse man har av det å være i et forhold og hvor grensen går for at en handling oppfattes som utroskap. Når begge partene i et forhold er klar over at en av partene har vært utro, kan det få mange alvorlige konsekvenser for forholdet. Derfor er parterapi og coaching å anbefale.

Hvorfor er man utro?

Uansett om du har blitt utsatt for utroskap, selv har vært utro eller bare lurer på hvorfor noen mennesker gjør det er det relevant å se på hva som egentlig ligger til grunn for valget – det er alltid snakk om et aktivt valg så lenge det ikke har vært en voldtekt. Grunnen til at man er utro varierer avhengig av om man har problemer i forholdet eller ikke. Det er typisk en mangel på nærvær og oppmerksomhet som fører til at man glemmer sin partners behov. Det kan også være en dårlig kombinasjon med at den ene parten får en ny jobb eller bare møter masse nye mennesker som kan være mer tiltrekkende enn den partneren man har – som nettopp gir den oppmerksomheten man søker. Utover det kan det også oppstå impulsive og uventede situasjoner hvor den som har vært utro ikke kan forklare hvorfor det skjedde. Forklaringen kan være at vi som mennesker er utstyrt med biologiske drifter som for noen kan ta overhånd. Det kan f.eks være når de drikker alkohol og mister kontrollen over behovene og lystene sine. Forklaringene er mange og ikke alltid like lette å forstå eller aksepter for de som sitter på den andre siden som offer for utroskapen. 

Tegn på utroskap

Det kan være mange tegn på at partneren din er utro. Selv om det ikke er sunt å bekymre seg over ting som ikke er sikre, eller komme med beskyldninger uten bevis er det visse tegn man kan se etter. Det fleste som er utro blir avslørt på et tidspunkt før eller siden. Det skjer også at det ikke er noen synlige tegn og at det er vanskelig å oppdage – det er ofte når det har vært en enkel hendelse eller en kortvarig affære.

Det typiske tengene er:

  • Hemmeligheter
  • Sene arbeidsdager eller flere forretningsreiser
  • Flere e-mail kontoer
  • Manglende oppmerksomhet og nærvær
  • Gjentatte løgner
  • Overdreven, unødvendig eller plutselig oppstått sjalusi

Mistanke om utroskap

Til tider kan en partner være fast besluttet på at partneren er utro. Ofte vil man i disse tilfellene finne ut om man har rett og prøve å bekrefte mistakene sine. Dette begrunnes ofte med at man kjenner vedkommende så godt og ser noen tegn som indikerer at partneren er utro. Når en person plutselig blir veldig hemmelighetsfull og skjuler hva han eller hun gjør kan det være tegn på at det er noe som skjer. Vanlige unnskyldninger kan f.eks være overtid på jobben og en økning i forretningsreiser. Med utroskap følger det som regel også løgner som med tiden blir avslørt. Her kan online terapi eller online coaching med GoMentor.no være løsningen. Hvis en partner fortsetter å være utro uten at man gjør noe med det, er ikke et tegn på et sunt forhold – og det blir sannsynligvis heller ikke et langvarig forhold. Det er derfor det er viktig å søke hjelp når man ser problemet.

Sånn håndterer du utroskap

Selv om utroskap i all hovedsak er et privat anliggende som de fleste helst unngår å snakke om tilbyr GoMentors tilknyttede parterapeuter eller sexologer parterapi forløp eller parterapi på nett som kan hjelpe alle involverte med å bearbeide de følelsene som kommer i kjølevannet av et alvorlig tillitsbrudd. Når tilliten først er brutt kan det være utrolig vanskelig å bygge den opp igjen. Avhengig av de konkrete omstendighetene kan det være nødvendig å behandle saken med forskjellige terapeutiske vinkler. I noen tilfeller er det bare en person – typisk den som har blitt utsatt for utroskap – som søker hjelp, selv om forholdet ikke er over. På grunn av de mange komplikasjonene som følger utroskap kan det være vanskelig å håndtere alle de følelsesmessige aspektene av saken. Her er det viktig å snakke sammen og bli enige om hva ”reglene” i forholdet er. På den måten unngår man misforståelser og tvil når det er snakk om utroskap. Det kan være forskjellig fra par til par, noen har en avtale om at de er i et ”åpent” forhold, mens andre er strekt knyttet til hverandre og har derfor flere ”regler” for hva man kan og ikke kan gjøre. Ingen ting er riktig eller feil, men klargjøring er nødvendig for å sikre et sunt forhold med forståelse, tillit og enighet for hverandre. Med GoMentor.no som plattform tilbyr våre tilknyttede spesialister i parterapi hjelp til å bearbeide utroskap og alt det måtte innebære. Om det er snakk om sinne, smerte, skyld, depresjon, stress eller angst kan våre terapeuter eller psykologer hjelpe.

Finn en parterapeut i nærheten av deg: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Drammen eller finn din parterapeut i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn mentor'.

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.