Utroskap ble en ny start.

Skrevet d. 7-11-2020 17:36:57 af Anna Lena Eldøy - Parterapeut, Familieterapeut, Veileder

For 10 måneder siden, tok jeg imot et par som sto midt i en stor krise.


Hun hadde akkurat oppdaget at han hadde vært utro over lang tid, for annen gang i deres ca 30 år lange ekteskap. Hun var dypt fortvilet, sint og redd. Hun kunne ikke tro at det var sant. Men, hun var likefullt tydelig på at det var HAN hun ville ha.

Han var også veldig fortvilet og skamfull. Han hadde ikke følt seg sett og respektert av henne og hadde søkt anerkjennelse et annet sted. Men, han var også tydelig på at det var HENNE han ville ha, men at ting måtte bli annerledes. Han trengte nærhet og det å føle seg betydningsfull for henne.


I desember skal de offisielt avslutte arbeidet med meg og jeg skal tilrettelegge for en høytidelig seremoni for at de kan fornye ekteskapsløftet sitt. Det blir nok en spesiell opplevelse både for dem og for meg. Jeg pynter med stearinlys og blomster osv. De pynter seg og skal ta med en sang hver som skal spilles for den andre. De forbereder nå det de ønsker å si til hverandre. Det de ønsker å legge bak seg, rense gjennom et rituale og velge hverandre på nytt. Jeg får lov til å innlede, avslutte og forsegle og være et vitne gjennom prosessen. For en ære! Dette blir vår lille hemmelighet...


Det har vært en spennende reise for meg som terapeut å følge dette paret fra det mest smertefulle til å se hvordan de har klart å skape et nytt og mye bedre forhold. Og det på rimelig kort tid.


Men, det har ikke bare vært lett. Sorg tar tid å heles. Tillit tar tid å bygges igjen. Det tar tid å tilgi, både seg selv og den andre. Men, de har stått sammen gjennom dette på en imponerende måte. Snakket om og holdt det vonde sammen. Samtidig som de har laget nye minner, sett fremover og skapt et nytt stødig fundament. I dag er de som to nyforelskede. Ja, det er faktisk helt sant! Og relasjonen deres fortsetter å vokse.


Når jeg ser dem i dag kan jeg nesten ikke tro at dette er det samme paret jeg møtte for bare 10 måneder siden!


Det rører meg dypt å se hvor langt de har strukket seg for å skape dette. De har virkelig gitt alt. Den dedikasjonen de har hatt hele veien til å ta ansvar, endre seg, vise seg på nye måter for den andre og virkelig investere i nærhet, god kommunikasjon og det å overraske hverandre i hverdagen. Hvordan de har forpliktet seg til å sette seg ned og snakke sammen to faste dager i uka, resten av livet. For å ta opp vanskelige ting og for å fortelle hva de setter pris på med den andre. Dette har gitt dem en helt ny dybde og nærhet, de aldri har hatt før.


Dette gir håp for meg som parterapeut i møte med andre og for andre par i lignende situasjoner.

Gi ikke opp. Selv der det er store utfordringer. Det er fullt mulig å skape et nytt og bedre forhold om begge virkelig ønsker det og er villige til å strekke seg for å tilgi, endre seg og vise den andre omsorg og kjærlighet.


Dette paret har lært meg mye. Jeg er også så takknemlig for den tilliten de har vist meg og at de så åpent har lyttet til seg selv, og latt meg veilede dem og turt å være så ekte og sårbare.


Dette møtet forsterker virkelig slagordet mitt, ALT ER MULIG!


P.S paret har godkjent teksten og har ønsket å dele dette for å gi andre i en vanskelig situasjon håp.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.