Forfølgeren og den forfulgte i parforhold.

Skrevet d. 27-12-2020 21:52:44 af Anna Lena Eldøy - Parterapeut, Familieterapeut, Veileder

«Det er krise. Hun vil gjøre det slutt. Kan vi få en time i dag?».

Noen ganger får jeg denne type meldinger. Det er så uendelig vondt når den ene ønsker å gå og den andre ønsker å bli.


Noen ganger kan den ene dra med den andre til meg for å prøve å overtale den andre til å bli eller vente med å ta en endelig avgjørelse. Den kan være ganske pågående og bedene overfor den andre, som er helt naturlig. Det er litt som den løper etter og trygler.


Den andre kan da trekke seg tilbake og bli tilbakeholden. Da føler den første seg mer avvist og kan prøve ennå hardere. Den andre trekker seg da ofte ennå mer unna og slik kan det fortsette...


Dette er et kjent mønster i parforhold og det kan være veldig destruktivt. Det er ofte vanskelig å se og komme seg ut av dette på egen hånd, så anbefaler dere å søke hjelp om du/dere føler at dere står fast i dette mønsteret.


Begge er ansvarlige for dette mønsteret som mange parterapeuter kaller forfølgeren og den forfulgte. Jeg merker dette mønsteret rimelig fort i timen, gjør dem bevisst det og ansvarliggjør begge. Og vi jobber med hvordan de best kan komme seg ut av det.


Bare å bli bevisst at det er det som faktisk skjer, hjelper ofte mye. Da kan de forstå mer av relasjonen sin og hvorfor de føler slik de gjør.


Kjenner du igjen dette mønsteret i ditt parforhold? 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.