Psykolog og psykoterapeut - Hva er forskjellen?

af GoMentor

Sidst opdateret 12.10.2021

Reviewer Troels Sletved

Psykolog og psykoterapeut - hvad er forskellen

Hva er forskjellen på en psykolog og psykoterapeut?

Det kan være vanskelig å se skille mellom disse yrkene og titlene – og spesielt hva forskjellen betyr i forhold til den hjelpen som tilbys. I Norge er det ingen regler for hvem som kan tilby psykoterapi og det finnes mange forskjellige faggrupper som bruker psykologiske arbeidsmetoder. Det er derfor en god ide å sette seg inn i hvilken bakgrunn psykologene, psykoterapeutene, coachene har, sånn at du ikke ender opp med å bli behandlet av en som ikke er riktig i forhold til de problemene du har.

Hva er en psykoterapeut?

En psykoterapeut jobber med forskjellige psykologiske problemstillinger og benytter psykoterapi som behandlingsform. Noen vil si at psykologi er teorien og psykoterapi er praksisen. En psykoterapeut er i motsetning til psykologer og psykiatere utdannet i den private utdannelsessektoren. Innen psykoterapi finnes det forskjellige forgreninger som; de psykoanalytiske, eksistensialistiske, humanistiske, psykodynamiske, systematiske, kognitive og adferds terapeutiske. Ut over dette finnes det også undergrener som; kroppsterapi, gestaltterapi, hypnoterapi, tegneterapi og opplevelsesorientert terapi. Psykoterapitittelen er en ubeskyttet tittel så det kan være relevant å undersøke utdannelsen til den enkelte terapeut sånn at du får den rette terapeuten for deg. Det finnes forskjellige foreninger som terapeuter kan søke om medlemskap i. Typisk vil det være krav og regler som terapeuten forplikter seg til å overholde ved medlemskap. Et eksempel er ’Norsk forbund for psykoterapi – NFP’ som GoMentor samarbeider med. Psykoterapeuter skiller seg fra psykologer hovedsakelig på tre områder:

  • Under utdannelsen har psykoterapeuter vært gjennom egenterapi og personlig utvikling.
  • En psykoterapeut utdannes ikke til å stille kliniske diagnoser
  • En psykoterapeut er ofte billigere enn en psykolog

Hva er en psykolog?

Psykolog er en beskyttet tittel i Norge og kan derfor kun benyttes av personer med universitetsutdannelse i psykologi. Psykologen kan etter en teoretisk utdannelse på 5 ½ år på universitetet videreutdanne seg i forskjellige retninger. Ønsker psykologen å jobbe med å hjelpe andre mennesker går han eller hun gjennom en to-årlig praktisk etterutdannelse. Etter to år praktisk etterutdannelse kan man kalle seg ’autorisert psykolog’. Ofte spesialiserer psykologen seg ytterligere – og det psykologen kaller seg viser hva han eller hun i hovedsak jobber med. Det kan f.eks være krisepsykologi, sunnhetspsykolog, barne- og ungdoms psykolog, organisasjonspsykolog.

Hva er en coach?

Coaching stammer fra sportens verden hvor treneren (engelsk: coach) hjelper idrettsutøvere med å utnytte sitt fulle potensiale og på den måten de beste resultatene. Allerede på 1970-tallet begynte man i USA å overføre coachingteknikker til arbeidslivet og i de seneste årtiene har coaching utviklet seg og vunnet frem som et effektivt verktøy for å oppnå bedre resultater.


Coaching består av en rekke spørreteknikker og metoder som brukes på en sånn måte at du selv finner ut av hva du kan gjøre for å løse problemene dine. Med andre ord: Coaching handler om at du oppdager og utnytter ditt fulle potensiale – at du finner frem til din egen sannhet og hva som er riktig for deg. Coaching er altså ikke direkte rådgivning, siden en coach ikke er en som gir direkte råd og løsninger på hvordan du skal løse problemene dine. Du er ekspert i livet ditt – og det gjør deg til den beste til å rådgi deg selv med de erfaringen, evnene og personlige verdiene du har.


Utdannelsen til coacher er ikke statsanerkjent i Norge så man kan ikke gi en samlet beskrivelse av hvilken utdannelse man skal ha for å måtte kalle seg coach. Coachutdannelser kan ta alt fra en ukes intensiv trening til et forløp som strekker seg over 2 år med 50-60 dagers samlet undervisningstid. Det finnes mange forskjellige coaching-kurs og utdannelser som bruker ord som ”sertifisert” og ”diplom” eller ”anerkjent”, som er et individuelt valg som er opp til utdannelsesstedet. Hvis du vil vurdere en coach ut fra utdannelsen de har må du selv sette deg inn i f.eks. hvor mange undervisningstimer/dager utdannelsen har, hvor mange timer trening som inngår og om den er anerkjent av nasjonale eller internasjonale organisasjoner.  

Når kan en psykolog på nett, online terapeut eller online coaching hjelpe deg?

Online psykologhjelp eller online coaching kan brukes som hjelp til å håndtere mange forskjellige områder og problemstillinger, som kan blant annet være i forbindelse med: 

Finn den riktige psykolog eller psykoterapeut

Du kan lese mer her om muligheten for å bestille en psykolog på nett, online coach eller finne hjelp i nærheten av deg: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandvika, Kristiansand, Drammen.

Finn din samtalepartner i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn mentor'.

Få hjelp av en psykolog eller psykoterapeut

Marianne Harr Petter Moss Vigdis Moen Sølvi Laugsand
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider med



Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.