Er du på jakt etter lykken?

Skrevet d. 3-5-2018 10:41:23 af Janne Sandsæter - Sertifisert Co-Active Coach

Skulle du ønske du var mer lykkelig og tilfreds? Leter du etter noe du ikke helt vet hva er, men føler bare noe mangler?

 

 

Da er du nok som alle andre som leter etter følelsen av lykke, mening, tilfredshet – ja rett og slett et godt liv.

 

Lykke finnes ikke i bilen, huset, hagen, klærne, mobilen eller noen andre ting, det vet du allerede. Lykke er i deg selv allerede i dag, noen ganger må man bare trene litt på å få den frem. Litt det samme som når du trener frem store sterke muskler. Så man kan gjerne tenke på lykke som en muskel.

 

Vil du trene din lykke muskel?

 

Ikke fordi du ikke har det bra i dag, men kanskje det er noe mer å hente? Det letteste du kan gjøre, som har en stor effekt er - tre gleder. Finn tre ting du er glad for hver dag.  

 

Hvilke tre ting er du glad for i dag? Tre enkle små ting som er fint akkurat nå. Gårsdagen er allerede historie og morgendagen er sikkert spennende, men det er nå du lever.

 

Mine tre gleder i dag er at

1) jeg våknet tidlig og var uthvilt. Det føles så godt å starte dagen på en slik måte.

2) Solen skinner og det er kjempefint vær ute.

3) Jeg har ingenting jeg må gjøre. Dagen er helt åpen for hva jeg har lyst til når jeg vil. Kanskje jeg har lyst til å pusle med hagearbeid, eller bare nyte solen.

 

Min tillærte vane er å tenke på tre ting jeg er glad for hver dag, før jeg går ut av badet hver morgen. Dette er ikke en automatisk refleks som skjer av seg selv, jeg må minne meg selv på å gjøre det. Jeg har «kodet» inn hukommelsen til å huske tre gleder når jeg går i dusjen. Jeg har sagt til meg selv at «hver gang jeg skrur på kranen i dusjen, tenker jeg på tre gleder». Når jeg har sagt det noen ganger, popper de tre gledene opp i hodet automatisk.

 

Dette høres ut som en enkel sak å gjøre, ikke sant?  Så hva er poenget?

 

Denne øvelsen trener hodet til å fokusere på gleder og takknemlighet, og hjelper å overkomme negative tanker. I et studie utført av Dr. Martin Seligman, Tracy Steen og Christopher Peterson, ble en gruppe mennesker bedt om å gjøre denne øvelsen hver dag i en uke.

 

Øvelsen varte en uke. Etter en måned målte man nivået på lykkefølelse og depresjon på deltagerne, og deltagerne rapporterte en markert økt lykkefølelse og mindre depresjon. De ble også fulgt opp etter tre måneder og seks måneder, og kunne rapportere om fortsatt økt lykkefølelse og lavere følelse av depresjon.

 

Har du lyst å prøve?

 

Hva er dine tre gleder i dag?

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.