Har du "feber" foran høytider og føler deg nærmest syk av spenning?

Skrevet d. 8-12-2019 22:56:41 af May Britt Lian - Reg. Tankefeltterapeut MNLH, NLP Master Coach, Veileder

Vi har utrykket «reisefeber» når vi snakker om hvordan vi helt plutselig kan endre adferd og bli helt "idioter"! Kanskje fordi vi både gleder og/eller gruer oss til å dra på en opplevelsesferie, jakt- og fisketurer eller andre reiser hvor forventninger og følelser rundt disse trigger spenning.

Jeg tenker at vi også kan kjenne på en «feber» når høytider eller andre store begivenheter nærmer seg fordi vi har veldig mye forventninger og krav som igjen vekker ulike reaksjoner. Vi kan oppføre oss helt annerledes og noen blir syke, rett og slett!


Kjenner du at forventninger og krav til å opprettholde forventninger og tradisjoner stresser deg så mye at det faktisk skaper tankekaos, eller påvirker nattesøvnen din? Noen kan oppleve at de begynner å våkne på nesten faste tidspunkt, mens andre kan sove, sove, og sove… Kanskje dukker det opp andre symptomer også hvor muskler og ledd stivner, og hodepinene nærmest avløser hverandre eller magen er i ulage? Du går kanskje og lurer på om du er i ferd med å bli forkjølet eller får årets influensa? Eller at du er i ferd med å bli utslitt eller i fare for å møte «veggen»?

For andre kan høytider også trigge at vi ønsker endringer i forholdet til partner eller at man begynner å se etter ny jobb fordi vi orker ikke å ha det akkurat slik vi har det.Vår adferd, hva vi sier og gjør i familieselskaper eller andre sammenkomster hvor ulike egenskaper og ulike dynamikker også kommer frem blir mye styrt av våre følelser. De påvirker oss dermed både bevisst og ubevisst, og kan bidra til vakre minner for livet så vel som mer negative eller traumatiske opplevelser som vi også bærer med oss videre… Igjen, bevisst og ubevisst.
Det handler ofte veldig mye om ulike følelser og dette med å kjenne igjen våre følelser kan være vanskelig fordi vi ofte tenker på de som noe annet.

Ofte sier vi at vi føler oss stresset, men stress er ikke en følelse!

Vi kan også si at vi føler oss litt tunge eller helt utslitt, deppa eller lei av skole, jobb og krav fra partner, barn eller andre? Dette er heller ikke følelser fordi når vi kjenner på følelser så kjenner vi egentlig på kjærlighet, glede, sinne, sorg, frykt og kan hende også skyldfølelse, skam og en flauhet?
I tillegg har vi flere andre mer sekundære følelser, men igjen vi tenker og snakker ofte om de som noe helt annet fordi vi ofte ikke har lært hvordan vi skal kjenne de igjen, sette ord på deg og lære hva de forteller oss, egentlig. - De fleste gjør seg kanskje en del refleksjoner mot slutten av året og vi har vel de fleste av oss testet ut vår viljekraft ved at vi har et nyttårsforsett, eller to?


Selv så husker jeg godt at jeg både gledet og gruet meg til Jul

Jeg gledet meg veldig til pakkene på Julaften! Det å gi gaver har alltid vært stas, uansett størrelse eller verdi! – Før pakkene måtte vi imidlertid spise middag kl.17:00 og den middagen kunne dreie seg mye mer om mas og kjefting, enn selve høytiden, gleden og takknemligheten!
Takknemligheten over å få dele et godt måltid sammen med våre aller kjæreste ble raskt overskygget av ulike egenskaper og familiedynamikker som bidro til negative mønstre, irritasjon, skuffelser, utrygghet og misforståelser.


Vi liker ikke å få kjeft!

Det å selv få eller overhøre at andre får kjeft opplever jeg fortsatt som veldig vondt, og sterkt! Er det i tillegg ut fra min vurdering urettferdig så får jeg en enda sterkere reaksjon. Som liten var jeg ikke klar over hvordan mine medfødte egenskaper, verdier og ulike sanser påvirket min opplevelse på godt og vondt. I dag vet jeg mye mer om dette og kan dermed lettere akseptere og ivareta mine behov, og mine ønsker. Jeg kan også lettere avklare hva som er mitt ansvar, og heller eventuelt ivareta andre sine behov når dette er deres ønske.

PS! Det å vente på at andre nærmest skal gjette seg til hva jeg trenger, øver jeg fortsatt på å slutte med. Vi antar ofte at andre er som oss selv ut fra vår opplevelse av verden. Vi antar dermed også at de bør vite hva vi trenger uten at vi sier noe særlig om dette, også er det jo ikke slik! I tillegg er vi ofte utydelige i den begrensede kommunikasjonen vi bidrar med, noe som gir masse rom for misforståelser hvor begge lager seg en urealistisk forventning, igjen uten at vi avklarer!
Resultatet blir ofte et veldig dårlig resultat hvor man sårer den andre eller hverandre, og hvor irritasjon, skuffelser og kanskje også følelser av svik dukker opp? Vi kan til og med ende opp med å stille spørsmål ved hele relasjonen ut fra dette som egentlig kan løses ved å identifisere egne behov og ønsker, og selv ta ansvar for å si noe om de.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.