Bli venn med følelsene dine

Skrevet d. 7-3-2020 14:58:40 af Eli Irene Brager - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Kjenner du på følelser som kan fremstå som vanskelige å håndtere? Følelser som sitter og sitter og som du gjerne skulle bli kvitt? Følelser som gjør at du stadig kjenner deg trist, som stadig hemmer deg til å gå ut og være sosial med andre, sinte følelser som gjør at du kjenner deg som et dårlig menneske?

Bli venn med følelsen.

Vi har mange forskjellige følelser: Glede, Tristhet/sorg, Frykt/angst, Sinne, Skam, Skyld, Avsky. Det å bli kjent med, gjøre seg til venns med følelsene sine er en måte å håndtere følelsene på. Det høres kanskje rart ut “å bli venn” med følelsen, men det er et paradoks her, og det er; Jo mer du motarbeider følelsen din, jo sterkere blir den, blir du derimot “venn” med den, prøver å forstå den, så blir den etterhvert mindre. Du vil da bli sterkere og mer robust, fordi du har begynt å forstå hva følelsen vil med deg. Så du kan spørre deg selv; Hva vil denne følelsen meg?

En følelse sitter i kroppen

En følelse sitter også i kroppen, dersom du kjenner på f.eks. sinne, så er dette noe som påvirker hele kroppen din, hvordan du beveger deg, hva som kommer ut av munnen din, hvordan du fremstår og oppfører deg. Og du kan også kjenne at sinnet f.eks. sitter i brystet, eller magen at følelsen har et utspring et sted, også fra hjernen. Sinnefølelsen påvirker altså hele systemet ditt, og skaper så store bevegelser at du faktisk kan få vondt og kjenne deg veldig sliten etter et sinneutbrudd. Det er rett og slett ikke sunt. De andre følelsene som jeg nevnte over kan du også kjenne i kroppen. En skamfølelse kan for eksempel påvirke hele livet så mye at du ikke tør å gå ut, du vil ikke treffe andre mennesker, fordi den får deg til å tro at det er noe feil med deg, og det ser alle andre mennesker. Hva vil da denne følelsen deg? Hvordan kan du bli kjent med den, slik at du kan spille på lag med den, eller faktisk ta kontrollen over den?

Motsatte følelser

Følelser kan sees som polariteter, hvis du f.eks. kjenner på tristhet, så kan det motsatte av tristhet være glede. Kjenner du på skam, kan det motsatte være følelsen god selvtillit / god selvfølelse, motsatsen av å kjenne på angst kan være å være uredd.

Hvordan ser følelsen din ut?

Det vi kan gjøre i terapi for at du skal bli bedre kjent med følelsen din er å danne et bilde av hvordan følelsen din ser ut. Kan du beskrive følelsen? Kjennes den ut som en svart klump inne i brystet? Hvordan form har den? Hva er den laget av? Hvilken farge er det på den? Det kan kjennes litt rart for mange å begynne å beskrive den så konkret, men bare å gjøre den beskrivelsen, gjør at du faktisk blir bedre kjent med den. Når du blir bedre kjent med følelsene dine, så kan du ta mer kontroll over dem også. Det kan gjøre at de kanskje ikke blir fullt så skremmende og farlige som de i utgangspunktet kunne virke som. Og du vil få en bedre mestringsfølelse. 


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.