La den gode mestringsfølelsen leve!

Skrevet d. 4-6-2020 15:03:32 af Eli Irene Brager - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Jeg leste i A-magasinet for en stund siden om det å være aktiv som 50 åring, 60 åring, 70 åring og 80 åring. 

Selv er jeg nærmere 60 enn 50. Og jeg har naturligvis begynt å tenke på dette en del.

Det har kanskje du også? Hva skal vi gjøre for fremdeles å være aktive og ikke bli tatt av “sitte-rolig-TV-basillen”. Det kan være fint det også, men ikke hele tiden.

Oppdater mestringsfølelsen!

Det å våge å opprettholde gjøremål som du har gjort tidligere eller hele livet, slik som det står i artikkelen fra A-magasinet, vil du komme til å beholde både mestringsfølelse og god selvtillit til langt opp i årene.

Bjørn Svindal elsker fremdeles å sette utfor bakkene, og han ser ingen grunn til å stoppe med det så lenge han er i god fysisk form og er frisk. Slike ting som du gjorde før kan du også gjøre nå, selv om du har blitt litt opp i årene. Av og til kan det være helt greit å våge seg ut av komfortsonen og faktisk kjenne på utfordringer. For så å være veldig fornøyd når du har gjennomført det. Det gir et boost til mestringsfølelsen. Selv om du er over 50, så klarer du det du har lyst til når du gjennomfører det på ditt nivå.

Å gjøre noe aktivt, her er fire ting du kan gjøre, og du kan sikkert gjøre mange andre ting også. 

Sykle

Det jeg synes er spennende og opplevelsesrikt denne våren, er å sykle. Min kone og jeg spanderte på oss el-sykler, og det har resultert i noen fine opplevelser og flotte sykkelturer i nærområdet vårt. Og det er herlig når jeg suser nedover en bakke, eller når jeg må virkelig tråkke på oppover. Dessuten er det mye fin natur å kikke på, og sykkelnettet har blitt ganske bra. Dette har gitt meg en god mestringsfølelse av at jeg faktisk klarer å gjennomføre sykkelturer, jeg har det jeg trenger fysisk til å gjøre det, det som stopper er eventuelt psyken, som redsel, tenk om jeg kolliderer, velter, punkterer. Da er det bedre å tenke motsatt, hva om jeg ikke velter, kolliderer eller punkterer, tenk hvilken fantastisk opplevelse og glede jeg da har.

Overnatting i telt.

En annen ting jeg gjorde i påsken, var å overnatte i telt ved et tjern ute i skogen sammen med dattern min. Det ble en utrolig flott kveld og morgen. Jeg måtte gå noen runder med meg selv, for jeg var redd for å fryse og redd for å ligge hardt, men da var det å tenke motsatt igjen, hva om jeg ikke fryser og ikke ligger hardt. Det handlet bare om å være litt forberedt og ta med en god sovepose og et godt liggeunderlag. Og det hadde jeg og det ble en superfin og koselig opplevelse.

Studere. 

Det samme gjelder også teoretiske ferdigheter, kanskje har du lyst til å studere noe som du tidligere ikke har hatt mulighet for å gjøre. Da har du kanskje anledningen nå. Og er det noen grunn til ikke å klare et studie som du har lyst til? Å studere kan også oppleves utviklende, og det er ingen grunn til å slutte å utvikle seg selv om du er over 50 og enda eldre. 

Fotografere

Foto er en kjempefin ting å gjøre for å øke selvtilliten og mestringsfølelsen. Innenfor foto er det du selv som bestemmer, det er du som bestemmer hva du vil ha med i bildebrikken. Du bestemmer motivet, forgrunn og bakgrunn. Å fotografere gir deg muligheten til å ta tak i ditt eget liv samtidig som du gjør noe praktisk og aktivt. Det er en utadrettet virksomhet som får deg til å se utover og ikke bare innover. Å praktisere fotografering kan gjøre livet mye helere. 

Ikke begrens deg selv

Begrensningene lager du i ditt eget hode, men gir du heller slipp på begrensningstanken og tenker “Jeg klarer det”, så vil du øke mestringsfølelsen din.
Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.