Kjenner du deg stressa?

Skrevet d. 27-4-2022 07:52:09 af Eli Irene Brager - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Kjenner du deg stressa av og til?

Da er du ikke alene for det er mange som føler seg stressa.

Også jeg kan kjenne på stress fra tid til annen. Hva er egentlig kjennetegnene på stress?

  • Anspenthet, du klarer ikke å slappe av
  • Uro, du er hele tiden utolmodig etter å nå neste mål og oppgave
  • Sinne og frustrasjon, når ting kommer i veien slik at de hindrer deg i å gjøre det du absolutt skulle gjort
  • Ikke tilstede her og nå, du er hele tiden et annet sted i hodet enn akkurat der du egentlig er
  • Glemsom, du begynner å glemme ting, det kan være alt fra hvor du la bilnøklene til å ikke huske hvor du parkerte på den store parkeringsplassen
  • Gråteklump i halsen som kommer igjen og igjen.

Dette er noen av de tingene vi kan kjenne på når vi er stressa, så hvordan kan vi komme oss ut av dette og roe ned?

Hvordan takle stresset og roe ned

Det er flere ting du kan gjøre for å roe ned, men aller først trenger du å forstå at hjerne og kropp henger sammen.

Faktisk forstå det så godt at du skjønner at det du tenker og som får deg til å gjøre ting, ikke bare skjer i hodet, men det skjer noe i kroppen også når du setter i gang med et gjøremål eller fler.

Blir du for mye i hodet, og stresser med alt du har å gjøre, da henger ikke kroppen med, og da blir det ubalanse.

Hvordan oppnå god balanse

Hjerne og kropp skal ha god balanse, de er avhengig av hverandre, hvis hjernen går på akkord med kroppen, så skapes ubalanse.

Ved å flytte bevisstheten vår ned i kroppen, kjenne at vi sitter godt i stolen, kjenne at vi har føttene i gulvet, kjenne at vi puster, kanskje faktisk holde hånden over brystet og kjenne etter at hjerte slår da blir vi bevisst kroppen vår og hvordan kroppen har det.

Jeg pleier å spørre klientene mine om de sitter godt i stolen. Noen kan si bare ja og prate videre som om de ikke hadde hørt spørsmålet, andre kan kjenne ordentlig etter.

Og det er det jeg gjerne vil at de skal gjøre. Jeg vil at de skal kjenne ordentlig etter om de sitter godt i stolen. For når du kjenner at kroppen din sitter godt i stolen, da kjenner du kroppen din. Du kjenner stolen. Du har beveget deg fra din stressende hjerne og ned i kroppen. Når dette skjer øker den gode balansen mellom kropp og hjerne.

Hvordan har kroppen din det? Hvordan har kroppen din det akkurat nå? Er den anspent eller avslappet?

Hva slags emosjoner kan du kjenne i kroppen?

Kriblinger, uro, frysninger, rødming, ro, rastløshet?

Vær i kontakt med deg selv

Det er viktig at du er i kontakt med deg selv, men også med omgivelsene dine.

Det at du kjenner kontakten med stolen, med gulvet, med tastaturet når du skriver på mobilen eller PC´n din gjør at du er i kontakt med både dine omgivelser og deg selv.

At du legger merke til hvordan maten smaker, hvor godt det var å drikke det vannet betyr at du er tilstede.

Når du legger merke til alt dette, da er du inntakt, da er det mer og mer balanse, jo mer du klarer å løsrive deg fra "må nå noe"-hjernen din, til å være i "her og nå"-hjernen i stedet. Da opparbeider du deg balanse og harmoni.

Finnes det et verktøy som kan hjelpe deg til å oppnå oppmerksomhet akkurat her og nå?

Et verktøy som du lett kan ta i bruk for å bli bevisst øyeblikket er fotografering. For når du fotograferer da fotograferer du øyeblikket, og øyeblikket er her og nå. Da endrer du fokus fra "må nå noe"-hjernen til "her og nå"-hjernen. Det hjelper deg til både å bli mer tilstede, men også roe nervesystemet ditt.

Du kan senke skuldrene når du går ut på fototur. Er ikke det fint. Du får frisk luft, mosjon og tilstedeværelse på en og samme tid.

Hvis du også kombinerer dette med å være bevisst på den kontakten du har mellom deg og jorda du står på og kontakten mellom deg og lufta du puster i, så er du på lang veg til å hamle opp med stresset.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.