Koffeinmisbruk - GoMentor

Koffeinmisbruk

Koffeinavhengighet og -misbruk

De fleste mennesker blir avhengige av koffein på samme måte: den starter med en glede av å få litt ekstra energi i morgen. Problemet er at kroppen raskt blir vant til kunstig energi, og over tid fører til toleranse, noe som betyr at man trenger større mengder kaffe for å oppnå den samme energitilførsel. Ikke nok med det, så kan det i forbindelse med kaffeavhengighet oppstå abstinenser, hvilken er en annen grunn til hvorfor så mange blir avhengig av koffein. Uansett hva årsaken er til avhengigheten og hvor lenge du har vært avhengig, kan du få hjelp på GoMentor.no.

Symptomer på koffeinavhengighet

Her er noen av de vanligste tegnene på koffeinavhengighet.

 • Toleranse – Toleranse overfor koffein betyr, at man skal innta større menger kaffe med tiden for å oppnåe samme effekt, og dette er et tegn på koffeinavhengighet
 • Abstinenser - hvis man opplever hodepine 24 timer etter det siste inntaket av koffein, så kan dette være et tegn på koffeinavhengighet
 • Manglende evne til å holde opp med å drikke koffeinholdig drikke er også et tegn på avhengighet
 • Koffein-cravings indikerer koffeinavhengighet
 • Rask hjertebank er tegn på for mye koffein i kroppen
 • Søvnløshet og uro er andre symptomer, som man kan oppleve ved koffeinavhengighet
 • I ekstreme tilfeller kan man oppleve risting, hvis koffeininntaket har vært for høyt

Hvis noen av disse symptomene høres kjente ut, så bør du lese mer om farene ved koffeinavhengighet.

 

 

Risiko ved koffeinavhengighet

Selv om det kan være deilig med et tilskudd av energi, så kan for mye koffin ha en negativ effekt på kroppen. Du kan oppleve alt fra trøtthet til rastløshet og søvnforstyrrelser, og kan derfor i stor grad medføre helseproblemer. Men uansett hvor lenge du har vært avhengig av koffein, så er det håp og mulighet for behandling av din avhengighet. Ved å få behandling kan du stoppe tvangshandlingen og få et sunnere liv.

Behandling af koffeinavhengighet

Hvis du ikke har lyst til å kjempe med symptomene for koffeinavhengighet, så er du ikke alene. På GoMentor.no har vi terapeuter, som spesialiserer seg i behandling av koffeinavhengighet, som kan hjelpe deg gjennom online terapi. For noen virker ikke koffeinavhengighet som et alvorlig problme, men hvis man ser på den helserisikoen som følger et stort inntak av kaffe, så bør man være forsiktig. Med online terapi på GoMentor kan du bli kvitt din avhengighet.

Definisjon af Koffeinavhengighet

Koffeinavhengighet kan defineres som en trang til å innta kaffe - en kjemisk avhengig

Koffeinafhængighed kan defineres som en trang til at indtage kaffe – en kemisk avhengighet. Et av tegnene på koffeinavhengighet er abstinenser når man prøver å unngå og drikke kaffe. Tegnene kan være alt fra hodepine til mangel på energi, noe som tydelig viser hvilken effekt det har på kroppen.

Symptomer på / Grunner til Koffeinavhengighet

 • Problemer med abstinenser
 • Høy toleranse
 • Et konstant sug etter koffein
 • Behov for koffein for å komme i gang
 • Søvnløshet

Koffeinforgiftning

For mange mennesker er det ikke noe som den første koppen kaffe om morgenen. Kroppen får tilført ekstra energi, men man betaler en høy pris for det. Koffein er et oppkvikkende middel, som påvirker det sentrale nervesystemet. Selv om kroppen kan føle ekstra energi i starten av en koffeinforgiftning, så vil kroppen raskt reagere når koffeinen stopper og virke. Dette er, sammen med tolerans, tegn på koffeinavhengighet.

Tegn på koffeinforgiftning

Her er det mer informasjon og tegn på koffeinavhengighet.

 • Spenning, rastløshet og nervøsitet er tre vanlige tegn på koffeinforgiftning.
 • Søvnløshet - problemer med å sovne kan være på grunn av koffeinforgiftning.

Det kan føles deilig med litt ekstra energi i starten, men det fører til toleranse, og hvis man er avhengig av koffein, så skal man bruke større og større mengder for å kunne opprettholde det samme energinivået. Dette kan være et problem på mange måter, og det er også andre farer ved koffeinforgiftning.

Farer ved koffeinforgiftning

Selv om det føles behagelig å få tilført ekstra energi, så skjer ikke dette uten konsekvenser. Koffeininntak medfører bivirkninger som du kanskje ikke har lyst til å oppleve. Det er mange helseproblemer, som for eksempel søvnproblemer, som kommer av forgiftningen, som man bør ta med i vurderingen før man sier ja takk til en stor kopp kaffe to ganger daglig. Etterhvert vil kroppen bli vant til den ekstra energien man tilfører den, og etterhvert vi man føle behov for koffein for å kunne fungere normalt. Denne formen for koffeinforgiftning kan føre til koffeinavhengighet.

Symptomer på / Grunner til Koffeinforgiftning

 • Rastløshet
 • Nervøsitet
 • Spenning
 • Søvnproblemer
 • Midlertidig energiboost

Sliter du med koffeinmisbruk? Vi kan hjelpe deg. Du får 100 kr. i GoMentor-rabatt på første samtale når du booker og betaler online.

Dr. med. Laurids Kuhn Øivind Gaarder Laila Hetlelid Christine Lemme
km fra

Se utvalgte mentorer under

Finn mentorer i ditt område

km fra
 

Få hjelp mot koffeinmisbruk

Sliter du med koffeinmisbruk? Vi kan hjelpe deg. Du får 100 kr. i GoMentor-rabatt på første samtale når du booker og betaler online.

Dr. med. Laurids Kuhn Øivind Gaarder Laila Hetlelid Christine Lemme
Prøv online terapi og spar 40% i august

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.