Nikotinmisbruk

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

NikotinmisbrukEn gang i tiden så man leger reklamere for sigaretter og roste disse og andre produkter med nikotin. Slikt ser ikke situasjonen ut nå lenger. I stedet ser vi ulike skremmende kampanjer og ubehagelige bilder på sigarettpakker som viser  hvor skadelig røyking er for oss, både aktive og passive røykere. Til tross for dette er mange fortsatt avhengige av nikotin, og dessverre er røyking også vanlig blant mange unge mennesker. Sigaretter inneholder mange skadelige stoffer som inkluderer forårsaker lungesykdom og hjertesykdom, og som tar livet av mennesker. 


Å være avhengige og misbruke er ikke det samme. Misbruk defineres av FNs helseorganisasjon WHO som forbruker som er skadelig - fysisk, psykisk, sosial eller økonomisk. Dette misbruket kan lett håndteres uten å være avhengige, og det er vanskelig å si hvor mange misbrukere egentlig er. Avhengighet er i utgangspunktet en kjemisk kortslutning i hjernen. Nikotin gjør deg avhengig av snus og røyk. Det er normalt å få nikotinsug og abstinensplager når du skal slutte. Plagene går gradvis over. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Nikotin virker på hjernens belønningssystem og fører også til raskere puls og økt blodtrykk. Dersom du slutter å snuse eller røyke er det normalt å få forbigående abstinensplager.

Symptomer på misbruk og abstinenser 

Heldigvis er det flere og flere som ønsker å unnslippe denne avhengigheten. Nikotin er et vanedannende stoff som påvirker belønningssenteret i hjernen. Dette betyr at når du får nikotin inn i kroppen, gir det en fin og avslappet følelse inni. Det kan derfor gi fysiske absistenser når du slutter å konsumere niktoin - men ofte er også den mentale avhengigheten like vanskelig. Vanlige symptomer på at man misbruker nikotin er følgende dersom man ikke får konsumert nikotinen: 

 • Irritabilitet 
 • Angst
 • Mangel på konsentrasjon
 • Søvnløshet
 • Økning i appetitt
 • Desperasjon
 • Kvalme

Behandling for nikotinmisbruk

Der finnes en del hjelpemidler som kan fungere for noen når man forsøker å slutte å røyke eller snuse: 

 • Nikotintyggegummi 
 • Nikotinplastre 
 • E-sigaretter
 • Nikotinfri snus

Det er en risiko for at man også kan ende opp med å bli avhengig av hjelpemidlene, og dermed er ikke problemet løst. GoMentor mentorer tilbyr ulike behandlingsmetoder som kan hjelpe deg ut av din avhengighet. Gjennom rådgivning og samtaler med våre profesjonelle terapeuter og coacher, kan du vinne kontrollen tilbake. Ved hjelp av GoMentor 24/7 kan du få online terapi og coaching akkurat når og hvor du trenger det. Du kan skrive ubegrenset med din mentor og få den hjelpen du trenger. 

Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Få hjelp mot nikotinmisbruk

Filip Bekkelund Line Vivian Lyng Esben Andersen Randi Torjussen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.