Identitetskrise

af GoMentor

Sidst opdateret 31.1.2020

Reviewer GoMentor

Identitetskrise

Identitetskrise

Har du problemer med å gjenkjenne deg selv? Kan du ikke håndtere situasjoner og problemer på samme måte som du pleide? Da er du kanskje på vei ut i en livsendrende prosess – en identitetskrise. ”Krise” høres fort veldig negativt ut, men det er ikke nødvendigvis sånn man skal se det på den måten. Når du kommer i en krisetilstand vil måten du reagerer og handler på ikke lenger reflektere den personen du identifiserer deg med, og du vil oppleve at vanlig situasjoner som uoverskuelig eller overveldende. Det kan oppstå når man avslutter en fase i livet eller begynner på en ny. Derfor skal man se på det som en personlig forandring fremfor en krise, siden det ofte handler om å finne seg selv igjen – ofte en forbedret versjon.

Derfor opplever du identitetskrise

Det kan være mange grunner til hvorfor du gjennomgår en personlig krise og hvordan du kommer best gjennom den. Det er en prosess hvor du vil oppleve følelsen av tvil, frustrasjon, forvirring og sorg. Hvis man ikke jobber for å komme gjennom krisen og lar disse følelsene ta overhånd kan det gjøre problemet verre og føre til stress, angst og depresjon. Det er veldig forskjellig hvem som blir rammet av en identitetskrise. Noen av de tingene som kan utløse en identitetskrise er:

  • Å få barn
  • Skilsmisse
  • Alvorlige sykdommer
  • Sorg og dødsfall – miste en man har stått nær
  • Tillitsbrudd
  • Starte en ny utdannelse eller jobb
  • Å miste jobben eller gå over på pensjon
  • Overgangsalder

Det er som regel en stor overgang eller viktig begivenhet som gjør at du opplever denne frustrasjonen og tvilen rund hvem du er og hva du skal med livet ditt. Dette er kanskje med å flytte noen personlige grenser i situasjoner du ikke er vant til. Derfor vil du merke en uro som hoper seg på og blir til en frustrasjon. I noen tilfeller kan du også oppleve en manglende livsglede og håpløshet i tillegg til utfordringer med å komme videre. For noen kan det også skape problemer med nære relasjoner og familie hvis man ikke er i stand til å håndtere situasjonen. Når man går gjennom en krise som handler om personlig forandring kan det være vanskelig å se noe annet enn sine egne utfordringer og glemme omgivelsene sine.

Sånn kommer du gjennom en identitetskrise

For å komme best mulig gjennom en identitetskrise kan du prøve å snu krisen til noe positivt, hvor du ser på den som en forandringsprosess for å bli en bedre versjon av deg selv. På den måten kan du unngå konsekvenser som dårlig selvfølelse, dårlig selvtillit, stress, angst og depresjon ved å jobbe med krisen konstruktivt. Det er viktig å huske at det ikke er noe galt med deg fordi du gjennomgår en identitetskrise. Det betyr bare at du blir kjent med deg selv på et dypere nivå, som kan være med til å utvikle deg som person. Det kan samtidig gi deg muligheten til å gi slipp på tidligere karaktertrekk som frykt og pessimisme, eller gi deg mer selvtillit som styrker livskvaliteten din. Hos GoMentor har vi flere forskjellige terapeuter og coaches som står klar til å gi deg den beste hjelpen og rådgivningen mulig. Her kan du få konkrete verktøy til å sette mål for deg selv og din personlige utvikling og på den måten komme best ut av livskrisen din. Kognitiv adferdsterapi er en av de mest brukte og anerkjente metodene for å håndtere identitetskriser, som flere av våre terapeuter er spesialisert i.  

 

Få hjelp med din identitetskrise

Charlotte Nagelgaard Anne Sloth Dieserud Liv   Wassum Trine Bache
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Få hjelp med din identitetskrise

Charlotte Nagelgaard Anne Sloth Dieserud Liv   Wassum Trine Bache
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Identitetskrise

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.