Skrevet d. 21-12-2021 15:10:07 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder
Følg meg gjerne på insta, @kognitivterapeut_lilleheim
Hva er psykologi? Det menes at det er det vitenskaplige studium av menneskets psykiske prosesser. Hva påvirker våre valg, handlinger, opplevelser og dette siste: Hvorfor reagerer vi som vi gjør?
Sanseopplevelser er det tidligste språket i sansehjernen « vår hjernestamme». Det vil si at vi i tidlig leveår er helt avhengig av tett kontakt med andre mennesker gjennom sansene våres. Se kjente ansikter, berøring, høre beroligende lyder, trekke inn kjente dufter, behagelige smaker.
Det er via disse sansene nervesystemet og hjernen oppfatter og ser verden vi lever i, i tillegg til språkets betydning.
Overraskende er at dette også er like gjeldende når du som voksen er overaktivert. Så fort du er utenfor toleransevinduet, og forstyrrende kribling styrer deg, uten at du forhører deg med din smarte hjerne, er sanseopplevelser veien å gå for å regulere og roe deg ned.
Høre på musikk, være i fysisk aktivitet, oppleve naturen, nærheten til dyr og andre mennesker. God sosial opplevelse.
Slik kan du oppleve myke landinger ved hjelp av ditt eget sanseapparat, isteden for å gå rundt som en kokende dampmaskin, uten tilgang til ditt kloke deg.
I samtaler jeg har med andre personer, kommer det frem gode argumenter for atferdsvansker og konsentrasjons - og oppmerksomhetsvansker. Jeg opplever dette hos ungdommer og voksne, og det kan i stor grad forklares med at de har mindre kontakt med sine sanser.
De fleste som går rundt og konstant er overaktivert, kan kjenne seg igjen på hvordan kriblende sinne skaper problemer, og derfor lager hindringer for å opptre fornuftig. Via samtaler søker vi mot det som er gode løsninger for deg. LilleheimCoach❤️ Følg meg gjerne på insta, @kognitivterapeut_lilleheim