Har du en Elefant på bordet?

Skrevet d. 15-11-2021 09:40:03 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder

En påstand; Sosiale medier er dopaminmaskiner. Det er noe eget ved situasjonen, der en aldri helt vet når belønningen kommer. Den dukker opp når som helst og tom når du minst venter det - og fordi du aldri kan vite når, blir jevnlig online og tilfeldig scrolling en rutine hjernen din oppfatter som verdifull og viktig for din trivsel. 

 Sosiale medier kan ved første vurdering fremstå som noe uskyldig vi helst driver med for moro skyld. Helt inntil vi blir gjort oppmerksom på at vi sitter med øyne inn i FB, Insta, Snap dagen lang. Idet du har delt et bilde, innlegg, er hjernen din på hugget. 

Kan du se for deg hva dette gjør med belønning og hunger etter mer belønning? Din hjerne trenes til å oppleve dette som svært viktig. Først når du får utfordringer med å logge ut, kan sosiale medier bli altoppslukende og skadelig. 

 Er mobilen din blitt en fast følgesvenn du kjenner vanskeligheter med å legge fra deg, påstår jeg det er fare på ferde. Andre du er i samme rom med, kan lide der mobilen og sosiale medier alltid følger med deg. Merk deg; En elefant som ikke bare er i rommet, men kanskje midt på spisebordet og tilstede i en hver samtale, krever enormt stor oppmerksomhet og tar plass i nærmest alle settinger. 

 For at du selv skal være tilstede og se andre, slik du ønsker selv å bli sett, må mobilen og Facebook være fraværende, ellers forsvinner den belønning du vanligvis mottar i samspill og møter med andre - hvor oppmerksomhet og ikke minst, øyekontakt utøver sin magi på ditt nervesystem. Du er der kanskje fysisk, men så lenge du egentlig er online, er du i virkeligheten offline. 

Både du og din venn går glipp av energi strømmen mellom dere. Denne energi er som en konfetti og øker trivsel og samhørighet. 

 Trenger du hjelp til å komme frem til klare spilleregler for deg selv? Trenger du hjelp med å komme deg fra online og tilbake til jorda? Jeg har svært god kompetanse på samtalemetode der du selv ser hvor dine grenser går og hvilken strategi du har behov for, for økt trivsel i hverdagen. @kognitivterapi_lilleheim

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.