Høysensitive er gjerne dyktige, kreative og pliktoppfyllende

Skrevet d. 20-8-2019 17:07:15 af Lian Kirksæther - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach, Veileder, Professional Certified Coach (PCC) ICF

Fremdeles kan noen se på høysensitivitet som en problemstilling, men det har blitt mer åpenhet og forståelse rundt det å være høysensitiv. Stadig flere ser viktigheten og verdien i det som høysensitive tilfører samfunnet i dag.

 

Høysensitive mennesker er ofte dyktige i faget sitt, og viser gjerne genuin interesse for det de gjør. De har en spisskompetanse når det gjelder omsorg, empati og rettferdighet.

 

Høysensitive i arbeidslivet og stress

Det som påvirker høysensitive i arbeidslivet i negativ retning er tidspress, støy, dårlig miljø, meningsløst arbeid og mangel på selvstendighet. Det viser seg at det har større påvirkning på høysensitive enn de som er normalt sensitive. Dette kom frem i en Internasjonal undersøkelse som ble offentliggjort i 2019. Mer enn 5500 følsomme personer deltok i undersøkelsen, som omhandlet høysensitive i arbeidslivet og stress. Forskningen startet i Nederland med 1500 deltakere, og deretter ble undersøkelsen utvidet og besvart av sensitive over hele verden. Totalt deltok deltakere fra tjue land, og undersøkelsen ble oversatt til syv språk. Den ble utarbeidet av Nederlandske Esther Bergsma, som er utdannet vitenskapelig forsker og jobber til daglig med høysensitive. Lian Kirksæther, var ansvarlig for den Norske delen av undersøkelsen hvor nærmere 600 nordmenn deltok.

 

Høysensitive er en viktige for arbeidslivet

Ut i fra undersøkelsen viser det seg at høysensitive er kloke, velinformerte og velbalanserte arbeidstakere, og dette er noe som er en viktig del i en bedrift. Høysensitive tørr å tenke utenfor boksen, ser gjerne flere muligheter, samtidig som de er kreative og pliktoppfyllende. Vi trenger mennesker som både tenker utenfor boksen og reagerer forskjellig. Det gir mangfold og styrke. Dersom du trenger en klok, velinformert og velbalansert beslutningstaker i bedriften er en høysensitiv person et godt valg.

 

Lian Kirksæther har mange års erfaring som coach, og holder kurs og foredrag i inn- og utland. Hun har skrevet mange artikler, gitt ut boken «Sensitiv og Sterk!», og nettkurs med samme navn. Lian Kirksæther er leder av organisasjonen Høysensitiv Norge, har vært med å arrangere konferanser med tema høysensitiv og arbeidsliv, og hun har gitt ut Coaching-CD på norsk og engelsk.

 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.