Den perfekte julen

Skrevet d. 11-12-2019 12:29:44 af Lian Kirksæther - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach, Veileder, Professional Certified Coach (PCC) ICF

Endelig er det desember og adventstid. En tid fylt med glede og oppladning til jul. En tid med fokus på felleskap, tradisjoner og høye forventninger. Julen er tiden hvor alt skal være så perfekt, men er det egentlig slik?


Desember er fylt av jul overalt: julepynt, juleverksted, julegaver, julemat, julebakst, julebrev, julebord og juleavslutninger. Dette er tiden hvor alt skal skje på kun en måned.


Jul er en tid hvor man samles for å ha det hyggelig. Men for at dette skal skje må jo også alle juletingene forberedes. Er du en av dem som kjenner på stresset bare du tenker på julen med alle krav og forventninger til denne tiden. Og flere opplever at når julekvelden endelig kommer er de så slitne at det blir vanskelig å glede seg over det som skjer.


Dette er en høytid for familie, slekt og felleskap, men alle er ikke der. Er du en av de mange som feirer jul, eller kanskje du er en av de som føler ensomhet når julen kommer. Eller er du en som ikke orker felleskapet, stresset og det som skjer. Det viktige her er julen kommer uansett hva du føler. Samme hvor du står i forhold til din opplevelse av julen så er det bare du som kan endre på måten du tenker når det gjelder julen, høytiden, deg selv og livet generelt. Det er også viktig å se de som trenger noen, akseptere andre, og selvfølgelig akseptere deg selv slik du er. Du kan jo begynne å lytte til behovene dine, og sette grenser der det er viktig for deg nå.


Har du høye krav til deg selv når det gjelder jul og juleforberedelser? Kanskje du kan gi litt slipp på kontrollen og delegere mer. Og er det er på tide at du senker kravene både når det gjelder julefeiringen, andre og deg selv. Tenk igjennom hva du trenger å ta del i, og hva du ønsker å bli med på. Julen trenger ikke å være så perfekt, men la det heller bli en fin og hyggelig stund.


Hva kan du gjøre for at julen skal bli fylt med glede og med ro? Og tenk over hva som er viktig for deg i julehøytiden.


Senk kravene og gjør julen og adventtiden litt enklere. Stopp opp i løpet av dagen og ta dine små pauser. Og de små pausene vil gjøre at du har mer å gi i dagene som kommer. Lag en plan, luk unna det du ikke vil å ha der, og fyll på med det som gir deg energi og glede. Og med det ønsker jeg deg en riktig god jul.

Læs mere om: Stress

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.