Hvordan har du det egentlig i parforholdet?

Skrevet d. 3-3-2020 13:33:13 af Lian Kirksæther - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach, Veileder, Professional Certified Coach (PCC) ICF

I starten av et forhold ser man gjerne på den andre med glitrende øyne og rosenrødt blikk. Årene går og livet endres. Kanskje dere har blitt en familie med et barn eller tre, og kanskje har du fått både bonus barn og ekser på slep.


Når du tenker på årene som har gått, og siden det hele startet. Hva er egentlig forskjellen i parforholdet ditt i dag i forhold til den gang det var så rosenrødt? Noe som lett skjer etter mange år er at man har kommer inn i faste rollemønstre og seiglivede vaner. Og dette igjen påvirker dere i dagliglivet enten man har barn eller ikke.


Alle har vi en usynlig ryggsekk full av erfaringer og følelser, som gjør at vi reagerer som vi gjør. Du har din sekk, og partneren har en annerledes ryggsekk. Begge sekkene er fulle av opplevelser på godt og vondt. Hvordan er det da mulig å kunne leve sammen i et godt forhold når dere begge går rundt med hver deres usynlige ryggsekk? Det gjelder å komme fram til et kompromiss på en eller annen måte. Og en viktig ting er å bli bevisst på hva du har i din ryggsekk, og en annen ting er å huske på at dere begge bærer med dere ulike ryggsekker inn i forholdet. Et godt samliv handler mye om å akseptere forskjellighetene.


En annen viktig ting er å fokusere på nuet, og ikke på det som har vært. Ha fokus på hva som er viktig for dere nå, og i tiden fremover. Og det er også viktig å vite hva hver av dere ønsker i dette forholdet?


Å gjøre ting sammen, stole på hverandre og vite at du har støtte når du trenger det gir styrke til forholdet. Og kanskje det viktigste av alt er å være glad i partneren med de feil og mangler han eller hun måtte ha. Rett og slett akseptere at på enkelte områder bare er han eller hun er sånn.


I et forhold er det lett å fokusere på det man er misfornøyd med hos den andre, blåse det opp og klage. Og midt oppi alt dette så glemmer vi oss selv slik vi er med våre feil og mangler. Så neste gang du er klar til å sette i gang å klage så ta en titt på deg selv først.


Og en annen viktig ting i et forhold er tilgivelse. Bli bevisst hva som skal til for å tilgi, og om du kan tilgi det som har skjedd. Vi har lett for å ta med oss det som skjedde, og la det liggende å gnage istedenfor å gi slipp. Å ha tillit og kunne tilgi er alfa og omega i et forhold. Tillit gir oss tryggheten og tilgivelse gir oss kjærligheten tilbake til forholdet.


Tenk og over disse tingene, og ta tak i det som er viktig. Så kanskje det igjen blir noen glitrende øyne og rosenrøde blikk.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.