ADHD

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

ADHDDet finnes masse informasjon – både god og dårlig – om ADHD, men det er fortsatt mange mennesker som ikke forstår hva begrepet egentlig innebærer. Det kan defineres med det engelske navnet – Attention Deficit Hyperactivity Disorder – som er en oppmerksomhetsforstyrrelse som påvirker barns adferd f.eks i form av hyperaktivitet, impulsiv adferd eller uoppmerksomhet. Adferdsforstyrrelsen relaterer seg til en av disse symptomene eller en kombinasjon. Symptomene varierer veldig fra barn til barn, men det finnes behandlingsmetoder uansett hvilke symptomer det skulle være. Med GoMentor.no som plattform kan man få hjelp til ADHD gjennom online terapi.

Symptomer på ADHD

Det er to overordnede typer av denne oppmerksomhetsforstyrrelsen; uoppmerksomhet og hyperaktivitet samt impulsivitet. Symptomene varierer avhengig av hvilken type det er snakk om, men de generelle tegnene er følgende:

  • Manglende evne til å være oppmerksom og vise innlevelse
  • Manglende situasjonsfornemmelse
  • Manglende evne til å beholde fokus
  • Hyperaktivitet
  • Manglende evne til å gjennomføre aktiviteter og gjøremål
  • Problemer med å organisere ting
  • Vanskelig for å leke i stillhet
  • Overdreven tale
  • Utålmodighet

Som nevnt vil symptomene varierer avhengig av hvilken type ADHD det er snakk om. Ovenstående tegn er likevel med til å gi et bilde av hvorvidt ADHD er problemet. Når ADHD diagnostiseres er det viktig at man undersøker alle de forskjellige behandlingsmulighetene. Behandler man ADHD kun med medisinering er det fare for å bli avhengig av medisinene. Hvis man ikke behandler det er det risiko for at diagnosen fører til andre mentale lidelser som depresjon eller stoffmisbruk. Derfor er terapi og rådgivning gode metoder for å få hjelp.

 

 

Sammenheng mellom ADHD og autisme

Selv om ADHD er en adferdsforstyrrelse og autisme er en utviklingsforstyrrelse ser man ofte en genetisk link mellom de to diagnosene. Forskning viser en overlapp i genene hos de barn og unge som har en av de to diagnosene. Noen av de felles symptomene som er til stede er bl.a problemer med å sosialisere seg og vanskeligheter med å kontrollere adferden sin.

Hos de som har diagnosen er det spesielt den manglende situasjonsfornemmelsen som gjør det vanskelig å sosialisere seg. Forskjellen er at ADHD er en oppmerksomhets- og adferdsforstyrrelse som gir problemer med å orientere seg, planlegge, oppfatte og huske ting. Hvor autisme er en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse som er medfødt og viser seg i form av en begrenset eller forstyrret utvikling av språk, sosiale evner og repeterende adferd. Er du interessert i en mer utdypende definisjon av diagnosen kan du lese mer om autisme her

Sånn behandles ADHD

På grunn av farene som er knyttet til diagnosen er det viktig at man får behandling – helst i form av terapi fremfor medisin. GoMentor tilbyr terapi for ADHD. Våre tilknyttede terapeuter som er spesialiserte innen oppmerksomhet-og adferdsforstyrrelser tilbyr både individuell og grupperådgivning, hvor grupperådgivning kan fungere som moralsk støtte i form av støtte fra andre i samme situasjon. Utover det kan du også ha online terapi via GoMentor.no med våre mange mentorer som sitter klare til å hjelpe deg best mulig, med fokus på dine ønsker og behov.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.