Avføringsforstyrrelser

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Avføringsforstyrrelser Avføringsforstyrrelser påvirker oftest barn over fire år og forårsaker ufrivillig vannlating, inkontinens, og avføring, som regel - men ikke alltid - om natten. Begge former for avføringsforstyrrelser har noen ensartede symptomer, slik som hemmelighetsfull oppførsel i forbindelse med toalettbesøk, forstoppelse og hard mage. Man kjenner ikke til de presise årsakene til slike lidelser, men de kan være både fysiske og psykiske.

Symptomer på avføringsforstyrrelser

Avhengig av hvilken type forstyrrelse det er snakk om, vil symptomene variere. De relaterer seg dog til tarmaktivitet og vannlating, som oftest er ufrivillig. Hyppigheten vil variere, men forekommer det mer enn to ganger månedlig kan det være et tegn på avføringsforstyrrelse eller inkontinens. De nærmere omstendigheter kan varierer fra person til person, men hvis de observeres er det viktig å få diagnostisert forstyrrelsen slik at man kan påbegynne behandling. Hvis det ikke behandles kan forstyrrelsen føre til andre følelsesmessige problemer som kan gå ut av kontroll.

Vanlige symptomer på avføringsforstyrrelser: 

  • Hemmelighetsfull adferd i forbindelse med toalettbesøk
  • Forstoppelse
  • Manglende evne til å holde tilbake urin og avføring (inkontinens)
  • Hard avføring
  • Ufrivllig vannlating minst to ganger månedlig

Behandling av avføringsforstyrrelser

GoMentors tilknyttede spesialister kan bidra med praktisk informasjon, veiledning og støtte til de som sliter med avføringsforstyrrelser. Om det er snakk om sengevæting eller ufrivillig avføring, finnes det måter å lindre problemene på. Online terapi, via GoMentor.no, til behandling av slike lidelser er relativt nytt, men et effektiv reskap til å få den støtte og veiledning du trenger. Våre tilknyttede terapeuter er spesialister innenfor feltet, som gjør de i stand til å hjelpe med å lindre og bekjempe de risikoene og utfordringene som er forbundet med en slik forstyrrelse. Finn en terapeut nedenfor eller søk mer spesifikt til høyre på siden via ‘Find ekspert-knappen’.

Trenger du en å snakke med?

Linda Elin Aase /  Bergen Stressmestringssenter Mariann Marthinussen Silvia Josefine Grøndahl Hanne Kurås Karlsen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.