Ufrivillig vannlating

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Ufrivillig vannlatingEnuresis, bedre kjent som sengevæting, er en avføringsforstyrrelse som påvirker barn over 5 år og forårsaker ufrivillig vannlating. Symptomene er ganske er lett å observere og hvis de finner sted over en lengre periode kan det være tegn på at det er et problem. Mange barn opplever ufrivillig vannlating i mild grad på et tidspunkt i løpet av sin barndom, men for noen barn blir det et problem fordi deres urinproduksjon er for stor, spesielt om natten når man sover. Det finnes også noen sjeldne fysiske årsaker til dette problemet, men det er håp for at online terapi kan hjelpe barn - og voksne - med ufrivillig vannlating uansett årsaken til problemet.

Symptomer på enuresis

 

Det mest fremtredende symptomet på enuresis er ufrivillig vannlating. Hvor stort omfanget er varierer fra barn til barn, men generelt sett vil det være et tegn på enuresis hvis barnet opplever at dette skjer mer enn to ganger i måneden. Andre atferds- eller følelsesmessige problemer vil også kunne observeres i noen tilfeller, spesielt hvis man ikke oppsøker behandling. Hvis denne avføringsforstyrrelsen diagnostiseres er det viktig å oppsøke behandling av flere grunner, spesielt den på grunn av  risikoen for konsekvenser som kan vise seg ved senere tidspunkt.


Vanlig symptomer på enuresis:

 

  • Ufrivillig vannlating - spesielt om natten
  • Barnet oppleves som tilbaketrukket fra de rundt seg
  • Lavt selvverd
  • Depresjon

 

Selv om de fysiske risikoene ved denne lidelsen er relativt lave, kan enuresis føre til følelsesmessige komplikasjoner og i verste fall depresjon. Sengevæting kan være forvirrende for et barn, spesielt hvis man ikke får ordentlig behandling. Eksempelvis kan det å straffe barnet for sengevæting, gjøre problemet verre. Det er derfor viktig å snakke om det på en hensiktsmessig måte og forklare at det finnes hjelp. På bakgrunn av dette anbefales det at man får profesjonell veiledning og behandling hvis man har fått diagnosen enuresis.

Behandling av enuresis


Her hos GoMentor vet vi at enuresis oppleves ofte som svært flaut for et barn og kan medføre mye skam. Derfor har vi en rekke terapeuter som er spesialister i sin behandling av barn. Med terapi og rådgiving - som også tilbys online - behøver sengevæting ikke lenger å være et problem. Det er mange utfordringer man står ovenfor når man prøver å “kurere” problemet, men det er heldigvis ikke så utfordrende når man har kunnskap om hvordan det skal gjøres. Finn en terapeut nedenfor eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knappen til høyre på siden

Trenger du hjelp?

Ole Holmaas
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Trenger du hjelp?

Ole Holmaas
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Ufrivillig vannlating

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.