Ufrivillig avføring

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Ufrivillig avføring Enkoprese - ufrivillig avføring - påvirket et barns evne til å ha normal avføring. Enkoprese er dermed både frivillig og ufrivillig avføring hos et barn, typisk eldre enn fire år som ellers er forholdsvis renslig. Om problemet enter relaterer seg til frivillig eller ufrivillig avføring, er det en rekke alvorlig symptomer som følger denne lidelsen. Årsakene skyldes ofte fysiske problemer med tarmen, men dårlig kost eller toalett-trening kan også være en del av forklaringen. Hos GoMentor har vi en rekke tilknyttede spesialister som er utdannet innenfor behandling av lidelser som denne og som kan hjelpe med behandling.  

Årsaker til enkoprese 


Forstoppelse og tilbakeholding av avføring er som regel de to primære årsakene til lidelsen, som eksempelvis kan være en konsekvens av dårlig kosthold. Selv om disse er de to primære årsakene til avføringsforstyrrelser som denne, er det en rekke andre forhold som kan være forverre situasjonen. Dette kan være utilstrekkelig toalett-trening, opposisjonell atferdsforstyrrelse eller andre atferdsforstyrrelse. Slike forhold kan bidra til å øke risikoen for at enkoprese blir et problem. Uansett hva årsaken til lidelsen er, er det viktig at man er oppmerksom på symptomene.  

Symptomer på enkoprese  


På grunn av den til tider beskjedne atferden som er forbundet med avføring, kan det være vanskelig å oppdage symptomene på enkoprese. Generelt anses bla. inkontinens, forstoppelse og andre problemer omkring toalettbesøk som symptomer på enkoprese. Hemmelighetsfull adferd i forbindelse med toalettbesøk fra barnets side, kan i seg selv være en indikator. Hvis noen av symptomene observeres mer enn to ganger månedlig er det viktig å forsøke å få diagnostisering, så behandlingen kan påbegynnes.

Vanlige symptomer på enkoprese:

  • Hemmelighetsfull adferd i forbindelse med avføring og toalettbesøk
  • Forstoppelse 
  • Manglende evne til å holde tilbake avføring (inknotines)
  • Hard mage

Hvis ikke enkoprese behandles ordentlig, kan føre til mer alvorlige fysiske og psykiske problemer. Flauheten og skammen som er typisk forbundet med denne lidelsen, kan føre til tilbaketrukkenhet i sosiale settinger, lavt selvverd og depresjon. Den fysiske risikoen involverer blant annet permanent skade på innvollene samt andre medisinske skavanker.  På grunn av lidelsens alvorlige karakter, er det viktig å få stilt en diagnose så fort symptomene observeres, slik at man kan komme i gang med behandling.

Behandling av enkoprese 


Jo raskere behandlingen påbegynnes, jo større er sjansen for at man kan minimere eller bli helt kvitt symptomene. Online terapi via GoMentor.no kombinerer veiledning fra utdannede terapeuter med internettets muligheter, slik at man kan få den støtten man trenger. De fleste, både barn og voksne, vil være i stand til å overvinne lidelsen med den rette veiledning og rådgivning. I terapi, enten ved personlig fremmøte eller online, lærer man å bearbeide symptomene og de følelsesmessige utfordringene som følger. Finn våre tilknyttede terapeuter nedenfor eller søk mer spesifikt via 'Find eksper'-knappen til høyre på siden. 

Trenger du hjelp?

Ole Holmaas
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Trenger du hjelp?

Ole Holmaas
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Ufrivillig avføring

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.