Holder du på smerten?

Skrevet d. 4-9-2022 14:14:36 af Mariann Marthinussen - Psykoterapeut, Veileder, Coach, Mindfulness-lærer MBSR, Foredragsholder/Motivator, Mentaltrener

Smerte er uunngåelig, men lidelse er valgfritt

Det er dette som skiller de som sliter som blir værende i smerten, år etter år, fra de som opplever at smerten og kan gi innsikt og endring.

Her går det to veier; 

1) De som VIL finne ut av det og komme videre, og 2) de som VIL forbli i smerten.

Nei, tenker du kanskje nå. Det er det da ingen som vil. Jo faktisk.

Hva tjener du på det?

Både min personlige og profesjonelle erfaring kan understreke dette. Jeg har selv måtte utfordre mitt eget tankegods om meg selv, for å forstå at på deler av livsreisen så “nøt” jeg å være den som led, den som var annerledes, den som var i smerte.

Ikke fordi jeg var det bevisst, eller forsto at det var det jeg holdt på med. Men fordi det ga meg noe. Det gir oss en identitet. Det gir oss en mulighet for oppmerksomhet og trøst. Fortsatt ofte ubevisst.

Nettopp fordi det å slite gir oss noe å holde på med, tro det eller ei. Vi mennesker "elsker" problemer. Fordi det gir oss fokus og energi, enn så rart det høres ut. Så vi skaper utfordringer nettopp slik at vi kan løse de og kjenne at vi mestrer … en liten stund. Hva tjener du på det?

I psykosyntesen så stiller vi ofte spørsmålet: “Hva tjener du på denne adferden eller tilstanden”?

Nettopp fordi de fleste tilstander og adferder tjener vi noe på. Hæh? Sier du kanskje nå, men følg med litt til om du vil. 

For det kan være underbevisste strategier som gjør at det å holde på noe også kan;


Føle oss bedre med oss selv, eller overfor andre, få ros, anerkjennelse, trygghet, eller for å unngå noe. Dekke over noe annet.

Lidelsen kan nemlig også handle om å slippe ansvar, slippe å se det som har skapt problemet eller utfordringen. For det har vi ikke vært klare til å se eller ta innover oss. For noen kan også lidelse gi oss mening.

Særlig når vi er drevet av den mer idealistiske energistråle.

Idealistens lidelse

I energipsykologien kaller vi dette 6r energien “Idealisten”. Mange mennesker er påvirket av denne energien i sin psykologiske profil. Den kan ha en “hang” til å lide for det større fellesskap. Tanken om at “noen må ofre seg” er ofte gjeldende her. Det gjør at vi er “vant” til å lide. Vant til smerter og kan nesten ikke se veien ut eller hvem vi skulle være uten smerte, problemer eller utfordringer.

Så det kan være noe hver og en av oss kan spørre oss selv om, veldig ærlig: hva tjener jeg på å ha de? og “hvem blir jeg uten mine problemer og smerter”?

Det kan ofte være et så fremmed konsept at vi vet ikke hvordan vi skal håndtere det. Mennesker generelt har vanskelig for å se for seg en problemfri hverdag eller liv, for erfaringen har vært at det er utopisk. Om du nå kjenner deg provosert så er det helt ok. Det kan være en mulighet for et nytt steg eller en ny innsikt. Ta ikke bare min ord på dette. Undersøk dine egne motiv og følelser!

Gammel "moro" og kontrakter

Mange av våre problemer ligger gjemt i gamle kontrakter og avtaler vi har gjort med oss selv og andre. Det er ingen andre enn deg som kan forløse deg selv fra dette. Aldri før har muligheten for frigjøring av gammelt tankegods, lidelse og utfordringer vært så tilgjengelig. Vi står overfor en helt ny era og nye muligheter og energier som vi kan forvalte. Men vi må bevise for oss selv at vi er de verdig og kan håndtere det.

Vi må også begynne å lytte mer til oss selv enn andre. Å ville seg selv vel For der ligger ofte kjernen til det vi strever med. Troen på at vi er verdifulle og verdige et godt liv.

Egenkjærligheten er ofte den største utfordringen de fleste møter på veien. Og jeg snakker ikke om den overfladiske velvære/spa/shopping tilfredsstillelsen. Jeg snakker om den dype tilliten, troen på og vennligheten over for deg selv og dine valg.

Ditt høyere Selv vil deg alltid vel

Den delen av deg som kan se deg selv som fullverdig, hel og vakker selv når du dummer deg ut, gjør rare ting, blir latterliggjort eller sier de feil ordene i feil sammenheng. Det finnes nemlig en del av deg som venter på deg. Venter på at du skal se DEG SELV. Se deg for en skjønne skapningen du også er.

Forbi smerte, lidelse, utfordringer og manglende tro på egne evner og talenter. Den har alltid vært med deg, vil alltid være der.

Denne delen av deg venter tålmodig til du er klar.

Er du det? Klar for noe mer og noe bedre?

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.