Høysensitiv - Finn din styrke

Skrevet d. 11-1-2016 13:47:49 af Lian Kirksæther - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach, Veileder, Professional Certified Coach (PCC) ICF

Er du høysensitiv eller bare litt sensitiv? I denne GoMentor Talk´en snakker jeg om det å være høysensitiv og hvorfor det også kan være en fordel og en styrke, selv om mange ser det som en utfordring.

I dag har jeg lyst til å snakke om det å være høysensitiv, eller bare litt sensitiv. Jeg vet at veldig mange kan oppleve det som en stor utfordring. Man opplever at det er så mye der ute som påvirker, og kan gjøre ting vanskeligere. Men siden jeg gjennom veldig mange år har spesialisert meg på det her, så vet jeg også at vi kan fokusere mer på det som er vanskelig enn det som ikke er så vanskelig, rett og slett det vi får til.

Og bare tenk på det, i Vesten, hvor mange av oss har vokst opp, har det å være sensitiv, blitt sett på som en svakhet. Eller det har hvertfall vært det til nå, det har begynt å bli endringer. Mens i Østen, så er det en stor fordel, det er en styrke. Så det handler bare om hvordan man ser på det.

Det er jo mye i omverden, som vi kan oppfatte sterkere enn andre, og la oss berøre mer av enn andre, som ikke er sensitive. Men vi kan også lære å stenge av. Vi har så mange antenner som stikker ut av hodet vårt, og vi kan lære oss til og dra inn noen av disse antennene, dytte inn og dytte inn, og kun holde den ene antennen ute, de to eller de tre, akkurat de vi trenger der og da. Det er rett og slett hva vi fokuserer på.

Tenk på alle de styrkene du har ved å være sensitiv. Du kan oppfatte mer, du er gjerne veldig kreativ, også er du ofte lett å samarbeide med, på veldig mange områder. Mange av oss sensitive har lett for å se den røde tråden, altså vi ser helheten før mange andre. Det her er jo en styrke i seg selv. Vi skaper lett tillitt. Når vi møter mye mennesker, så ser vi dem og vi forstår dem lettere. Også er vi så flinke til å leve oss inn i det som vi er i. Oppgaver vi skal gjøre, vi kan sette i gang og det kan være vanskelig i utgangspunktet. Det kan være litt kjedelig i utgangspunktet og, men så begynner vi å jobbe med det, så klarer vi å hente inn en spenning og interesse. Vi går inn i det, fordi vi er nysgjerrige, så vil vi oppleve mer. Også har vi en sterk fantasi. Det er så sjeldent vi sensitive kjeder oss. Vi kan  sitte og tenke på mye, vi kan ha mange ideer i hodet - og vi har mange muligheter.

Så fra nå av ønsker jeg at du skal tenke på dine sterke sider som sensitiv. Enten du er høysensitiv og veldig sterk sensitiv, eller om du bare er littegranne. Hva er dine sterke sensitive sider? Og hvordan kan du gjøre de enda sterkere? Hva gir deg mer glede med dine sensitive sider? Du kan tenke over det nå. Hvor er dine sterke sensitive sider? Og bygg dem mer for hver dag som går. Husk at det er deg det gjelder, det er ditt liv og din fremtid.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.