"Nei", er en hel setning

Skrevet d. 3-9-2022 16:54:50 af Marit Høgalmen Uppstad - Psykoterapeut

Min gode venninne forteller om en episode fra jobben hennes. "Nei" er en hel setning, sier hun. Jeg reflekterer en stund på det hun har sagt, og kobler det med noe jeg hørte på NRK radio forleden. En filosof som sa noe om at, de såkalte sosiale mediene ikke bygger opp under det å ha sin egen mening. Resultatet av å jakte på "å si noe andre liker" støtter ikke opp under en konstruktiv diskusjon eller debatt. Hm. Tankevekkende. 

Det er veldig deilig å være enig med andre, samtidig er det noe sundt over det å tåle å stå for noe, selv om det ikke er " det alle mener". 

Jeg snakker med klienten min på 43 år om dette. Hun sier hun trenger trening i å si "nei" og stå for det, og ikke unnskylde seg. Hun sier hun føler hun er "slem", når hun setter grenser, og sier "nei".

OK, sier jeg. Hvis du trenger å øve deg på deg, så gjør vi det. Og det fungerer også greit på telefonen, vi øver på å diskutere noe og at du har en annen mening enn meg. 

Mengdetrening og å bli bevisst hva du selv ønsker en endring på. Det gjelder også her.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.