Å gjennomføre et respektfullt og kjærlig samlivsbrudd.

Skrevet d. 17-10-2020 12:19:21 af Anna Lena Eldøy - Parterapeut, Familieterapeut, Veileder

Flere spør meg, men er det mulig å få til gode, respektfulle og kjærlige samlivsbrudd da?


Etter å ha hjulpet flere foreldre med å få til en god overgang fra parforhold til foreldreskap, så kan jeg trygt svare at JA det er det!


Selv der det er mye bitterhet og hat i utgangspunktet. Det krever imidlertid et ønske og en villighet til å se på seg selv og egne bidrag.


Vi mennesker er ikke så gode på overganger. Vi vet ofte ikke hvordan vi skal gjøre det på gode måter fordi vi har aldri lært det. Dette fører ofte til uavklarte og uferdige brudd. Uferdige brudd lever i oss og kan tappe oss for mye energi. Tiden gjør ikke jobben for oss. Vi må selv velge å lege våre sår og våre uferdige brudd.


Ved samlivsbrudd har vi en mulighet for å anerkjenne følelser og hele sårene som ligger der, ære det fine og til slutt fullføre bruddet og lukke et kapittel på en god, respektfull og kjærlig måte. Og det er aldri for sent!

Dette fortjener både vi voksne og barna våre. Da kan vi foreldre skape en kjærlig bro mellom barna. Vi kan vokse som menneske og sette seg selv og hverandre fri. Dette gir også muligheten til å møte en partner som matcher oss bedre nå.


Å hjelpe til med å ferdigstille brudd på en god måte tror jeg er det største fredsarbeidet jeg som terapeut kan gjøre.


Når vi voksne er gode rollemodeller for barna våre på denne måten, lærer vi dem å avklare og ferdigstille brudd i egne relasjoner, noe de gir videre til sine barn osv.


Prisen for ufullstendig sorg og dårlige samlivsbrudd er stor, både for barna, de voksne, for samfunnet og for generasjoner fremover.


Det er ikke alltid vi kan ferdigstille et brudd sammen med den det gjelder her og nå. Kanskje aldri. Fordi den andre ikke ønsker eller har kapasitet til å se på seg selv og sine bidrag. Men, siden mye av prosessen handler om det som skjer inni oss, så kan vi i stor grad gjøre denne jobben alene, sammen med en terapeut.


Og husk, det er aldri for sent å hele og ferdigstille et brudd!


Ga dette mening for deg? 


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.