Foreldrerollen

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Foreldrerollen Ofte er en foreldres evne til å oppdra og gjøre det som virkes best for barnet, noe som ligger naturlig for de fleste og er evner man ikke mister. Selv om mange føler det slik, kan det også læres. Dette kan være spesielt viktig i situasjoner hvor man opplever oppdragelse som spesielt vanskelig og man sliter med å avgjøre hva som er best for barnet sitt. Barn og unge er forskjellig, noe man spesielt vil oppleve dersom man har flere barn, og dette kan føre til en skjev familiedynamikk, skyldfølelse og en stressende hverdag. 


Det er vanskelig å snakke om "gode" og "dårlige" foreldre, da det viktigste er egentlig å sikre at barnas grunnleggende behov blir møtt først og fremst. Disse behovene kan være veldig forskjellige, avhengig av barnets bakgrunn og foreldrenes ressurser. Det kan være snakk om lære- og konsentrasjonsvankser hos barn eller tilknytningsproblemer hos en foreldre, som kan gjøre foreldrerollen utfordrende. Det er noen du ting du som foreldre kan være klar over for å skape bedre omstendigheter for dere som famlie og for barnas trivsel og utvikling.

 

  • Stol på deg selv - Barn kan merke når mor eller far er usikker. Det er det viktig at du står ved de valgene du tar, slik at barnet opplever deg som troverdig og pålitelig. Tvil kan oppstå ofte og de valgene du tar er med på å forme deg som foreldre. 
  • Ikke sammenlign deg selv med andre - Vi er vår egen største kritiker. Du kommer til å oppleve andre foreldre oppdrar sine barn på en annen måte enn det du gjør, men det betyr ikke at den måten vil vært best for ditt barn. Forsøk heller å lytte til de singalene som ditt barn sender - det vil du ha mye større utbytte av! 
  • Pass på "gode råd" - Besteforeldre, familie eller venner kan være gode til å komme med råd om hvordan de selv "pleier" å gjøre det, og hvordan man i visse situasjoner "burde" gjøre det. Husk at det igjen kun handler om deg og dine barn, og deres behov. Derfor kan det i noen tilfeller være mer til skade enn noe annet, å hlre på andres råd fremfor egen magefølelse og erfaring. Du kjenner ditt barn best. 


Hvis du syns det vanskelig å håndtere barnet ditt og føle deg komfortable i foreldrerollen, er det alltid en mulighet til å oppsøke hjelp. Her hos GoMentor har vi tilknyttede eksperter som har erfaring med foreldre, familieforhold og barn. Vi tilbyr også online skriftlig terapi eller coaching via GoMentor 24/7, hvor vi matcher deg med en personlig mentor du kan skrive ubegrenset med. Dette er uavhengig av tid og sted, og vil være perfekt for deg med en hektisk hverdag og behov for råd og veiledning. Dersom din familie har behov for å snakke sammen, tilbyr noen av våre psykologer, terapeuter og coacher også familiterapi og -rådgivning. 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.