Barnløshet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

BarnløshetEn av livets største gleder å få barn og hjelpe dem på veien mot voksenlivet. Barnløshet er et begrep som omhandler manglende evne til å produsere avkom, fordi man har nedsatt fruktbarhet. Dette kan forekomme hos både kvinner og menn. Å skulle forholde seg til barnløshet kan være en stor følelsesmessig utfordring for noen. Når man, som både singel og par, såtr oven for barnløshet kan det påvirke både egen selvverd og forholdet, selvom man normalt ville kalt forholdet sunt og stabilt. De følelsens som er forbundet med barnløshet er så dype at de kan motarbeide en eller dyp kjærlighet mellom to mennesker. Uavhengig om det er deg selv eller din partner som har nedsatt frukbarhet, er det en rekke følelsesmessige og fysiske symptomer og utfordringer man må forholde seg til. 

Barnløshet og kvinner

Barnløshet påvirker kvinner forskjellig, alt etter om de tidligere har fått barn eller ikke. Det vil uavhengig være en følelsesladet ting å forholde seg til. Det kan også påvirke parforholdet, spesielt hvis din partner fortsatt ønsker å få barn. Da vil man ofte føle skyld og skam. Barnløshet kan skuldes kjønnssykdommer, genetikk eller en rekke andre fysiske forhold. Flere kvinner vil oppleve de psykiske og følelsesmessige aspektene ved barnløshet som de vanskeligste. Sinne, frustrasjon, skyldsfølelse, depressjon, stress og isolasjon er vanlig reaksjoner. Noen vil unngå intimitet i forholdet sitt, som kan skape enda større avstand mellom partnere. Coaching og terpai kan hjelpe kvinner håndtere barnløhset på en konstruktiv måte. 

Barnløshet og menn 

Når en mann ikke er i stand til å gjøre en kvinne gravid kan det påvirke hans mentale helse, spesielt hvis han ikke får snakket om det. Det kan også påvirke parforholdet, som også er en utfordring som kan kreve terapi, slik at man kan bearbeide de vanskelige følelsene på en positiv måte. Årsaken til barnløshet hos menn er de samme som hos kvinner, slik som sykdommer og andre fysiske faktorer. De emosjonelle reaksjonene kan også være like. Hvis man som mann lærer mer om barnløshet, kan det være lettere å akseptere realiteten. Å føle at man har en å snakke om de vanskelige følelsene med, vil gjøre det lettere å bearbeide de håpløse følelsene. 

Lær å håndtere barnløshet 

Hos GoMentor vet vi at det kan være frustrerende og til tider pinlig å forholde seg til barnløshet. Derfor har vi utviklet en platform for online terapi og coaching, så kan vi hjelpe par med å bearbeide de utfordringene som er forbundet med barnløshet. Noen ganger kan litt undervisning på fagområdet - slik som kunstig befruktning, adopsjon eller andre medisinske perspektiver - være nok til at man opplever motivasjon og glede igjen. Det vil som oftest finnes håp og en annen løsning, men det er ikke alltid man er klar over alle muligheten. En profesjonell samtalepartner kan hjelpe deg og din partner finne tilbake til hverandre og til håpet. 

Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.