Overdreven søskensjalusi

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Overdreven søskensjalusiAt brødre og søster krangler er ikke noe nytt, men når rivalisering når ekstreme høyder og varer over lengere tid, kan det være et tegn på overdreven søskensjalusi. Overdreven søskensjalusi handler om ekstreme og vedvarende krangling mellom søsken, som får en permanent negativ effekt på familiens hverdag. Rivalisering mellem søsken har alltid og kommer alltid til å eksistere, men når det kommer ut av kontroll og ikke kan behandles kan det bli et alvorlig problem. Årsakene til søskensjalusi er ofte relatert til ulikhetene mellom søskene, slik som alder, kjønn og egenskaper. For eksempel vil eldre søsken muligens ha oppgaver og plikter i hjemmet, som kan føre til avksy av yngere søsken som slipper dette ansvaret. Det kan også være snakk om kjønnsroller, hvor en bror eller søster føler seg som et offer for forskjellsbehandling, og føler seg dermed ikke verdsatt. Uansett hva årsaken til søskensjaluisen i din familie er, det er det viktig at man oppsøker hjelp og støtte hvis man observerer symptomer. 

Symptomer på overdreven søskensjalusi


Som nevnt er rivalisering mellom søsken ganske naturlig. Når det er sagt, kan det dog være et tegn på et større problem. Det starter ofte med intens rivalisering mellom søsken, basert på følelser som sjalusi. Når rivaliseringen påvirker husfreden, er det indikator på at det er et problem for alle involverte. Når rivalisering kommer ut av kontroll, kan det føre til kaos i familiens hverdag og mye stress. Noen barn vil også ha et større konkurranseinnstikt, og dette kan oppleves som slitsomt for jevnaldrende søsken. Det er derfor viktig å være oppmerksom på sine barn sin oppførsel og observere hva rivaliseringen bunner i. Dersom kranglingen er langvarig, og barna er tydelig preget av sjalusi kan det være nyttig å vurdere å få hjelp og rådgivning fra en terapeut eller rådgiver. 

 

Finn riktig mentor for deg og din familie i listen undere eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. Uavhengig om du ønsker en familieterapeut eller online, skriftlig rådgvining har GoMentor løsningen for deg. Våre tilknyttede eksperter kan hjelpe deg med å forstå årsakene bak dine barns oppførsel og gi deg de riktige verktøyene for å skape en fredelig hverdag for hele din familie. 

 

Få hjelp med overdreven søskensjalusi

Anne Sloth Dieserud Merethe Holldorff Trine Bache Liv   Wassum
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.