Oppdragelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

OppdragelseOppdragelse er den samlede veiledningen barn og unge får til å mestre livet og utvikle seg til voksne, selvstendige mennesker. Formidling av holdninger, normer, verdier, kunnskaper og ferdigheter, som er viktige i den kulturen barnet vokser opp i, er sentralt i barneoppdragelsen. Som foreldre skal man lære barnet å ta vare på seg selv, disiplinere barnet og lære barnet om ansvarlighet. Å oppdra barn vil være en prosess som forandrer seg for hvert år barnet blir eldre. En toåring og en tenåring vil kreve veldig forskjellig oppdragelser, basert på deres utviklingsnivå og hvilke utfordringer barnet står ovenfor i sin alder. En tenåring kan være rebelsk og har behov for grensesetting og ansvarliggjøring, mens en toåring også kan ha behov for grensesetting og trygghet. 

Tre viktige aspekter ved oppdragelse er ansvarlighet, oppførsel og disiplin. Ansvarlighet handler om å lære å være fornuftig og stå til ansvar for ens handlinger og avgjørelser i livet. Dette er en viktig egenskap, som foreldre må lære deres barn. Oppførsel handler om hvordan men ter seg i andres nærvær. Dårlig oppførsel er en problemstilling alle foreldre vil stå ovenfor i løpet av sitt barns oppvekst. Oppdragelse av barn betyr at man skal forholde seg til barnas oppførsel og forsøke å hjelpe dem gjennom tidlige utviklingstrinn i livet. Selv om dårlig oppførsel fra tid til annen er uunngåelig, er det noen familier som opplever barn som er ute av kontroll, og som oppfører seg dårlig både hjemme og i andre settinger. Disiplin er en teknikk, som gjennom grensesetting og straff, skal utvikle god oppførsel og ansvarlighet hos et barn. Ved å formulere regler og straff når reglene blir brutt skal barnet lære å forholde seg til andres rammer, og dermed ha lettere for å vise god oppførsel i andre situasjoner. 

Når det gjelder oppdragelse vil mange foreldre velge å ta i bruk en tilnærming som ligner den deres foreldre brukte på dem selv. Det er også naturlig at man ikke vet hvordan man best kan oppdra sine barn, og foreldre opplever at det er vanskelig å oppdra sine egne barn når man har flere barn med ulike behov. GoMentor tilbyr online rådgivning til familier og foreldre som opplever oppdragelse som en utfordring i hverdagen. Enten du ønsker å ha samtaler med din egen terapeut eller tror din familie kan ha utnytte av familiesamtaler, vil du finne eksperter med erfaring fra oppdragelse og famileliv hos GoMentor. 

Finn den riktige mentoren for deg og din familie i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre. 

Få hjelp med oppdragelse

Samlivsskolen v/ arbeidende styreleder  Anna Sigridsdatter Heen Anne Sloth Dieserud Liv   Wassum Trine Bache
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.