Transseksualitet

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

TransseksualitetEn person som identifiserer seg som transseksuell oppfatter å ha en kjønnsidentitet som ikke samsvarer med det kjønn vedkommende er tilskrevet ved fødsel basert på ytre genitalier. Yttrykk som å være født i feil kropp eller være en kvinne/mann fanget i en manns/kvinnes kropp stammer fra dette. Transseksuelle vil gjerne ved hjelp av hormoner, kirurgi, sosiale og juridiske tilpasninger gjennomgå en overgang fra et kjønn  – kvinne eller mann – til en annen. Noen transseksuelle ønsker imidlertid ikke å gjennomgå alle de mulige hormonelle og kirurgiske prosedyrene, men nøyer seg med hva de opplever som tilstrekkelig for dem.

Transkjønnet 


Begrepet transseksualitet handler om kjønnsidentitet og har ingenting med seksuell orientering å gjøre og dette er også grunnen til at mange foretrekker betegnelsen transkjønnet fremfor transseksuell, da deres kjønnsidentitet ikke er avhengig av deres seksuelle orientering. Mennesker som innser at deres transkjønnethet eller allerede har vært bevisst om den i lengre tid, kan bli overveldet av følelser og reaksjoner - både egne og andres - og kan i likhet med alle andre mennesker, få bruk for hjelp til å håndtere disse. Terapi, støtte og rådgivning fra GoMentor spesialiserte mentorer tilbys både online og offline.

Ubehaget med å leve med kroppen ujustert kan være meget stort og mange sliter med flere vanskelige følelser tilknyttet dette. Det er ofte snakk om angst, frustrasjon og avsmak. Kjønn er en stor del av vår identitet som menneske og det er svørt belastende å føle på disidentifikasjon iforhold til kjønn og kjønnsnormer og -roller. For å håndtere de overveldende følelsene kan det være hjelpsomt med en profesjonell terapeut eller psykolog som kan hjelpe deg finne fotfeste i en forvirrende og vanskelig tid. 

Eksempler på problemstillinger en terapeut kan hjelpe med: 

  • Redefinisjon av selvbilde i forhold til nåværende og tidligere opplevelser
  • Andres (for eksempel familie og venner) reaksjon 
  • Parforhold og samliv 
  • Identitet og forventninger 
  • Psykisk helse generelt 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Trenger du en å snakke med?

Thomas (Tom) Kjos-Kendall Vigdis Moen Katinka Kjos-Kendall
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.