Studie og karriere

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Studie og karriereDet kan være overveldende for de fleste å skulle forholde seg til karrieremål og store beslutninger. For en ungdom oppleves det som regel ennå verre! For å oppnå suksess i livet krever det først og fremst at man beveger seg i den riktige retning for deg som person. Generelt sett blir det satt mer og mer fokus på utdannelse og planleggingen av fremtiden fra tidlig alder av i skolesystemet. Mange ungdommer føler at de allerede på ungdomsskolen må ta viktige beslutninger for deres fremtid - uavhengig om de føler seg klar til det eller ikke. Når man igjennom store deler av av ungdomstiden føler at spørsmål om fremtiden overskygger hverandre, er det ikke så vanskelig å tro at flere og flere ungdommer viser tegn på stress og andre emosjonelle vansker. Heldigvis vil man gjennom rådgiving og veiledning kunne begynne å kartlegge sine ønsker og behov for fremtiden, uten at det behøver å være en negativ opplevelser. Med hjelp fra studieveiledere, familie og GoMentors tilknyttede spesialister kan man ta fatt på sin fremtid så snart man er klar det.

Å kjenne sine muligheter

Det er utfordrende å a en beslutning om fremtidig skolegang, når man ikke vet nok om sine muligheter. Mange tror det kun er to muligheter etter man har fullført videregående skole: studere videre eller ta fatt på arbeidslivet. Det er ikke tilfellet lenger, da det hele tiden oppstår flere og flere muligheter. Man kan eksempelvis gå i lære, gjøre karriere i militæret eller ha et år på folkehøyskole. I militæret kan man ofte tilegne seg helt nye ferdigheter, samtidig som man kan bli tilbudt videre utdannelse. Frivillig arbeid er et annet scenario, hvor man kan få mulighet til å utvikle seg som person.

Typiske utfordringer med studie- og karrierevalg du kan få hjelp til:

  • Engstelighet og bekymring for fremtiden
  • Vanskeligheter med å treffe langsiktige beslutninger - f.eks. hvis man ikke føler seg klar eller moden nok
  • En følelse av overveldelse i forbindelse med beslutningstaking
  • Usikkerhet omkring ens karrierevei
 

Å vite hva man skal gjøre

Det er ikke så rart at ungdommer og unge mennesker føler seg overveldet av slike valg når man tenker på hvor mange muligheter det er. Noen ganger opplever man å vite hva man vil jobbe med, men vet ikke hvordan man når målet sitt. Hvis man har en overordnet plan for sin fremtid er man kommet et godt stykke på veien allerede. Det viktige i disse sammenhengene er å vite hvordan man oppnår sine mål, om det enten betyr at man er nødt til å ha en viss studiebakgrunn eller arbeidserfaring fra et spesielt felt innenfor arbeidslivet. Det er slike avgjørelser man tar for å til slutt endre der man helst vil være.

Slik kan du få hjelp og rådgivning

GoMentor sine tilknyttede spesialister tilbyr rådgivning og veiledning i hvordan kan man sortere og utnytte sine egenskaper og kompetanser. På denne måten vil de kunne hjelpe deg kartlegge din fremtid. Våres coacher tilbyr coaching både for arbeidslivet og for studier (linker), alt hva du har behov for. Du kan også få hjelp til å utforme CV og jobbsøknader, dersom man sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Uansett hva dine utfordringer og tvil er står våre coacher klare til å hjelpe deg med rådgivning. Det er mange muligheter for hvordan rådgivningen kan finne sted, ettersom at du kan møte din coach personlig eller få online coaching, uansett tid og sted. Finn din coach nedenfor eller søk mer spesifikt via ‘Find ekspert’-knapper, og skap din egen suksess!

Få hjelp med studie og karriere

Gunn Eva Johansen Mariann Marthinussen Filip Bekkelund Anne Sloth Dieserud
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.