Parforhold og kommunikasjon

Skrevet d. 27-3-2020 09:12:48 af Marit Høgalmen Uppstad - Psykoterapeut

For en del år siden var jeg i et parforhold som lærte meg mye. Men det er i etterkant at jeg har lært hva som skjedde med meg, fordi jeg trengte tid til å tenke over hva som skjedde. Fordi jeg hadde et stort ønske om at alt skulle være fint og flott i parforholdet mitt, så medførte det at jeg ikke satte ord på hva jeg trengte.  Resultatet ble at jeg tok ikke ansvar for mine behov, jeg sa heller ikke noe om dem, og det medførte naturligvis en feilutvikling i forhold til kjæresten min. Jeg ville ikke være den som startet en krangel, og jeg hadde ikke lært hvordan jeg skulle lytte til hva han sa, kanskje stille noen spørsmål, og også være tydelig på det som var viktig for meg, og sette ord på det.

Nå kan jeg forstå at det jeg ikke hadde lært noen steder, det kunne jeg jo ikke plutselig forstå og praktiser, sånn uten videre. Derfor er jeg takknemlig for at jeg startet en prosess der jeg gikk til en veileder og fikk innsikt  i min måte å snakke/kommunisere på. Gradvis ble jeg klar over hvordan jeg kunne endre meg, bli tydeligere på mine behov og også ta ansvar for hva som var viktig for meg i parforholdet. Det ble en interessant reise for meg. Jeg opplevde at jeg gikk i parterapi for å bli tydeligere på hvem jeg var i parforholdet. Det var lærerikt og nyttig voksenopplæring for meg. De gode nyhetene er at det er aldri forseint å lære, og dersom du ønsker å utvikle degselv så er det mulig.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.